SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Lider du av Restless legs? Därför får du pirr i benen om natten

16 dec, 2019 
AvJohanna Bengtsson
Kvinna har ont i ben och armar på grund av sjukdomen Restless legs.
Pirr i benen och svårt att sova? Det kan vara tecken på sjukdomen Willis Ekbom disease, även kallad Restless legs. Här är allt du behöver veta om sjukdomen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Omkring tio procent lider av sjukdomen Willis-Ekboms Disease (WED), och många av dem är kvinnor. Kanske har du länge haft myrkrypningar i benen, pirr i armarna och smärta, utan att riktigt förstå varför? Det kan innebära att du lider av sjukdomen.

Willis-Ekboms disease, även kallas Restless legs, är en neurologisk sjukdom men orsaken till besvären är fortfarande okänd. En del forskare misstänker att sjukdomen beror på nedsatt mikrocirkulation under kvällen och natten.

Vanliga symtom vid Restless legs

En del personer har enbart stickningar i benen, medan andra kan ha smärta och känningar i andra delar av kroppen, som till exempel armarna. Vanliga symtom vid Willis-Ekboms sjukdom är bland andra:

  • myrkrypningar, ryckningar eller domningar i benen.
  • att benen kan kännas ovanligt heta eller kalla.
  • sömnbesvär.
  • smärta.

Symtomen är vanligast i underbenen, men besvären kan även kännas högre upp i benen och i armarna. De kommer när du sitter eller ligger still och brukar försvinna när du rör på benen igen.

Klassas som sömnsjukdom

Sömnbrist är vanligt om du lider av sjukdomen. På grund av smärta eller obehag blir det svårare att somna, och du vaknar även oftare på nätterna. Enligt Alaska sleep clinic klassas sjukdomen som en sömnsjukdom, på grund av sambandet mellan smärtan och sömnbristen. Sömnbristen leder i sin tur ofta till att du har svårare att klara dina vardagliga uppgifter, att komma ihåg saker och att koncentrera dig och det bildas lätt en ond cirkel.

Kvinna som ligger i sängen och har ont på grund av sjukdomen restless legs
Sjukdomen Willis-Ekboms disease (Restlegs legs) räknas som en sömnsjukdom, då stickningarna och smärtan påverkar sömnkvalitén.

Varför får man sjukdomen?

Under 2018 gick forskare från flera universitet i Sydney ihop för att försöka förstå vad som ligger bakom Restless legs. Resultatet, som publicerades i Journal of Physiology indikerar att de ofrivilliga stickningarna i Restless legs orsakas av ökad känslighet hos nervcellerna som reglerar musklerna i benet, vilket resulterar i att ett ökat antal signaler skickas mellan nervcellerna vilket gör att det rycker, sticker och pirrar.

Annons

Det man vet är att ungefär hälften av de drabbade har en ärftlig benägenhet för det.

Sjukdomen kan i vissa fall gå så långt att vissa blir socialt handikappande på grund av besvären som sjukdomen för med sig.

– Det kan vara besvärande i situationer där man inte kan gå upp och röra på sig som man vill. Till exempel om man sitter på någon middagsbjudning, på ett tåg eller på ett möte på jobbet, säger Lena Leissner, överläkare och specialist i neurologi på Örebro universitetssjukhus, till Expressen.

Det finns inget botemedel direkt riktat mot sjukdomen, men många personer har bland annat botats eller hjälpts av ökat intag av järn, eller läkemedel riktade mot andra sjukdomar. Massage, promenader och värme har också visats sig hjälpa många drabbade. Uppsök en läkare om du besväras av smärta och pirr i benen och misstänker att du lider av Willis-Ekboms disease.

Misstänker du att du är drabbad av Restless legs? Testa dig här.

Källa: WED Förbundet1177 Vårdguiden,    Foto: TT

Läs mer: 

Alger kan hjälpa mot restless legs syndrome

Har jag en propp i benet? Läkaren svarar

Har du sömnproblem – eller bara dåliga sömnvanor?

Annons