SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Lena fick osteoporos: "Jag krympte 5 centimeter"

16 jul, 2020 
AvMåBra
Lena Collins skeva rygg var ett symtom 
på benskörhet, något hon inte hade en aning om. Förrän hon ramlade och slog 
i ryggen...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

– Jag trodde att jag hade brutit ryggen, smärtan var helt obeskrivlig, säger Lena Collin.

Olyckan skedde när hon skulle ut med familjen i motorbåten som så många gånger förr.

– Min man startade båten lite för hastigt. Jag hade precis lossat den från bryggan när den ryckte till och jag damp ner på durken och slog i ryggen.

Lena hade aldrig tidigare upplevt en värre smärta. Hon sökte omgående läkare som misstänkte att det inte enbart var på grund av olyckan som Lena hade så ont och ville undersöka om det kunde röra sig om osteoporos, alltså benskörhet.

Gör övningar mot osteoporos 3 gånger/dag

Lena fick en remiss till bentäthetsmätning, en enkel smärtfri röntgenundersökning. Resultatet visade flera kotkompressioner i svanken på ryggen – och att det var osteoporos som hon hade drabbats av.

– Jag var egentligen inte förvånad eftersom jag hade läst på om benskörhet. Samtidigt minns jag att jag tänkte jag: ”Gud, jag är bara 58. Hur ska det nu bli?”

Annons

Det som oroade henne allra mest var att det inte längre skulle bli tal om träning, något som hon älskar. I ungdomen var hon gymnast.

– Jag såg framför mig en ytterst begränsad tillvaro. Det var tufft.

Lena Colling fick diagnosen osteoporos – benskörhet.
Lena Collin blev förvånad över att hon hade fått benskörhet vid sin ålder.

Lena blev emellertid snabbt lugnad på den punkten:

– Det är viktigt att träna men på rätt sätt, sa läkaren som remitterade mig till en sjukgymnast. Nu gör jag särskilda övningar som är bra mot både min osteoporos och artros tre gånger per dag. Jag går också på gym tre gånger i veckan där jag springer på löpbandet och gör styrketräning.

Träningens effekt är påtaglig.

– När jag varit iväg på till exempel konferens med jobbet och inte har hunnit träna märker jag det direkt. Jag får ont i ryggen.

Så fort hon diagnostiserats med benskörhet skrev läkaren ut medicin för att stärka skelettet. En gång i veckan tar Lena Collin en tablett av en medicin som ingår i läkemedelsgruppen som kallas bisfosfonater. Dessutom äter hon tillskott av kalcium och D-vitaminer.

Annons

Svårt att få en diagnos

För Lena var det obegripligt att just hon hade drabbats av benskörhet.

– Jag har ju alltid har rört på mig mycket och har aldrig rökt.

Precis som för många andra tog det tid innan Lena Collin fick diagnosen osteoporos. Larmklockorna ringde redan då Lena precis hade fyllt femtio men det var ingen läkare som tog dem på allvar då. Och själv hade hon ingen aning om att man kunde drabbas av sjukdomen redan i den åldern.

– Ett par år innan jag skadade ryggen bröt jag ett ben i foten då jag halkade och föll under en regnig promenad på Marstrand. Jag tyckte att det var konstigt att jag kunde bryta ett ben bara sådär, men läkaren som jag gick till reagerade inte över det. Frakturen läkte och sedan var det inte mer med det.

Lena genomgick då även en stor hälsoundersökning. Hon fick besked av läkaren att hon var fullt frisk, förutom att ryggen var “lite skev”. Lena drog slutsatsen att hennes sneda rygg nog berodde på sin förtid som hårdtränande gymnast.

Annons

– Min längd mättes på hälsokontrollen också. Mätningen visade 164 centimeter. Omöjligt, jag är 169 cm, sa jag. Fem centimeter kan ju inte bara försvinna och jag frågade om det inte var fel på måttstocken. Läkaren reagerade inte på det och då släppte jag det.

Medicin mot benskörhet

Sedan hon fått diagnosen har hon fått ändra på vissa saker i vardagen:

– Jag har städhjälp nu. Jag klarar inte av att dammsuga eller bära tungt, säger Lena som tycker att medicineringen med bisfosfonater fungerar bra.

Det har gått två år nu sedan hon först började ta tabletterna och allt ser bra ut. Inte heller känner hon av några besvärliga biverkningar:

– Jag är positiv inför framtiden. Sådan inställning har jag alltid haft och det tror jag kommer att hjälpa mig framåt.

Lena Collin

Ålder: 60.

Yrke: Studie- och karriärsvägledare vid Göteborgs Universitet.

Familj: Make, två barn och ett barnbarn.

Av: Charlotta E Lindell  Foto: Privat, TT

Läs mer:

5 tidiga tecken på benskörhet – och så förebygger du sjukdomen

Lista: Maten som motverkar benskörhet

Slipp benskörhet – 5 tips för starkare ben

Annons