Larm: Allvarliga brister på vanliga solskydd

02 jul, 2018 
Hur bra är ditt solskydd – egentligen?
Det finns några krav på de solskydd som får säljas i Sverige – men många produkter lever inte upp till dem. Bland annat brister de i bevis på effektivitet, samt bruksanvisningar för att garantera skydd i solen.
Annons

Läkemedelsverket har gjort en kontroll av solskydd i Sverige, som visar att många produkter på den svenska marknaden saknar tillräckliga bevis kring effekter. Samtidigt kunde man också se att ännu fler produkter inte har tillräckligt bra bruksanvisningar för hur man som konsument ska använda solskyddet för att få utlovad effekt.

– Kontrollen visade att 3 av 11 produkter hade bristfällig effektbevisning och att 7 av 11 produkter saknade bruksanvisning för säker användning vilket är allvarligt. Vi har krävt att dessa produkter ska korrigeras eller tas bort från marknaden, säger Charlotte Björkbäck, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Läs också: Forskare: Det är bättre att sola UTAN solskydd

De solskyddsprodukter som får säljas i Sverige måste kunna bevisas ge det skydd de säger sig ge, och de företag som importerar solskydd från länder utanför EU ansvara själva för att bevisa att den påstådda skyddande effekten faktiskt gäller.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Ofta krävs också att användaren använder en viss mängd av solskyddet, samt smörjer flera gånger under en dag för att uppnå det utlovade skyddet, särskilt efter att ha badat eller torkat sig med handduk. Sådana anvisningar ska finnas på svenska på förpackningen.

Läs också: MåBra testar: 5 solskydd för ansiktet 

Det ska också stå tydligt på förpackningen om produkten ger ett lågt, medelhögt, högt eller mycket högt solskydd, för att göra det lättare för dig som konsument att hitta rätt utefter sitt eget behov, hudtyp och tillfälle.

Läkemedelverket meddelar att man kommer att fortsätta att prioritera granskning av solskyddsprodukter även i framtiden, eftersom de har en viktig skyddande funktion. Utbudet av solskyddsprodukter växer också ständigt.

Osäker på hur ska tänka för att välja det bästa solskyddet för just dig? Här ger vi några användbara tips!

Isabella ”Blondinbella” Löwengrips märke finns med bland de underkända testerna, med produkten Löwengrip Care And Color Protect My Body Sunscreen Oil. Är din favorit med på listan med underkända solskydd?

Källa: Läkemedelsverket  Foto: IBL

 

Läs mer:

Laila testar: 6 solskydd för ansiktet

Vilket solskydd är bäst? Här är 15 frågor och svar om solskydd

Viktiga märkningen när du köper solskyddsfaktor

Annons