HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Vilket solskydd är bäst? Här är 15 frågor och svar om solskydd

26 apr, 2018 
Sola säkert i sommar med rätt solskydd! Här svarar experten på 15 frågor om solande.
Har du koll på fysikaliska filter och fotostabila solskyddsfaktorer? Inte? Vi har ställt frågorna om solskydd till experten så att du slipper!
Annons

Äntligen! Solens strålar gör oss piggare, gladare och hjälper oss att producera D-vitamin. Men för mycket solande kan bli skadligt – och tänk på att vårsolen är varmare än du tror. Så vill du njuta av solstrålarna gäller det att skydda dig på rätt sätt.

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek, svarar på några vanliga frågor om hur du solar smartare.

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.

Hur mycket solkräm bör jag som vuxen smörja in mig med?

– Dagens första smörjning är A och O. Smörj cirka 20 minuter innan du går ut i solen. Du ska ta lite mer solskyddsmedel än du tänkt dig. Många som bränner har använt för lite solkräm. En enkel regel är att en kupad vuxen hand med solkräm är lagom för de stora. En kupad barnhand är lagom för de små.

Annons

Hur ofta ska jag applicera solskydd?

– Du bör åter applicera ditt solskydd varannan timme och alltid efter bad, även de solskydd som är mer tåliga mot vatten. Tänk på att applicera rikligt med solskydd. Solskydd är mycket viktigt för dig och din hud. Ansikte och axlar är några av våra mest solkänsliga områden, men det finns fler. Nästippen, öronen, hårbenan, fotsulorna och flinten är det många som glömmer. Tänk bara på att smörja ut skyddet ordentligt eftersom skyddet annars lätt blir ojämnt.

Hur mycket solkräm bör man smörja in barn med?

– Barn under ett år skall inte vistas i solen, då de har mycket lättare för att bränna sig. Smörj in så du får ett vitt lager på huden. Hellre för mycket än för lite. Och ju högre solskyddsfaktor desto bättre. Satsa helst på ett skydd som är SPF 30 eller högre. Äldre barn som leker i solen bör använda SPF 50+.

Läs också: Experten: Därför ska du inte använda solskydd på ditt barn

Vilken solskyddsfaktor ska jag välja?

Annons

– Solen utomlands är mycket starkare än sommarsolen här hemma i Sverige. Välj därför en högre solskyddsfaktor som är anpassad efter din hudtyp. Tänk på att du faktiskt kan bränna dig även i skuggan. Lämplig faktor: Medelhavet: SPF 25-30. Nära ekvatorn: SPF 35-50

Älskar du att sola? Om du undviker att bränna dig minskar risken att drabbas av hudcancer.

Måste jag verkligen ha specialprodukter för ansiktet?

– Det är viktigt att smörja ansiktet med hög solskyddsfaktor då huden där är väldigt känslig. Solskyddsfaktorer för ansiktet innehåller Vitamin E och antioxidanter som är anpassade för ansiktshuden. Krämen återfuktar huden utan att täppa till porerna. Ha helst SPF 30+. Glöm inte att ha solskyddsmedel under ditt eventuella smink.

Vilket skydd är bäst?

– Alla behöver olika och det är viktigt att alltid välja solskyddsfaktor utifrån din hår- och hudtyp och att styrkan på UV-strålningen beror på vilket land du befinner dig i. På apoteken hittar du solskydd för olika situationer, hudtyper och behov, och du kan hos oss alltid få rådgivning kring hur du undviker solskador och rödbränd hud.

Annons

Hur ska jag tänkta när det gäller sol och läkemedel?

– Vissa läkemedel, som smärtlindrande geler och en del antibiotika, kan förstärka effekten av solens UV-strålar. Därför bör man undvika att sola när man använder dessa läkemedel och beroende på läkemedel är det viktigt att även undvika solen en viss tid efter avslutad behandling. Jag rekommenderar att du alltid rådgör med mina kollegor på apoteken kring hur ditt läkemedel påverkar din huds känslighet för solen, speciellt nu mot sommaren, när många av oss exponeras för en bra mycket större mängd strålning än under resten av året.

Läs också: Ny studie visar: Män är sämst på att använda solskydd

Vad är UVB- respektive UVA-strålning?

– UVB-strålning: Ökar mängden pigment, absorberas i hudens yttre skikt, kan orsaka rodnad och solbränna, kan ge pigmentfläckar, bildar D-vitamin i huden.  UVA-strålning: Brunfärgar hudens pigment, tränger djupt ned i huden, ingen omedelbar effekt, åldrar huden och kan i vissa fall leda till hudcancer.

Annons

Vad är fysikaliskt filter?

– Fysikaliskt solskydd lägger sig som ett lager på huden och reflekterar undan solstrålarna. Det är gjort på naturliga mineraler som exempelvis titaniumdioxid och talk. Skyddar mot UVA och UVB. Fysikaliska solskydd som innehåller titanoxid blir man vit av när man smörjer in sig.

Vad betyder fotostabil solskyddsfaktor?

Solkrämer som är fotostabila innehåller skydd som inte kan brytas ner under dagen. En fotostabil faktor är bra att ha under smink då man svettas, så vet man att det sitter kvar.

Vad innebär vattenfasta produkter?

– Det finns inga solkrämer som inte påverkas av vatten. Därför kallas de flesta solkrämerna numera vattenresistenta. Men bäst är att bättra på skyddet efter varje dopp eftersom ett bad kommer att minska mängden solkräm på din eller ditt barns hy.

Har du koll på alla olika märkningar på solskydden och vilket du behöver?

Hur vet jag om jag har bränt mig?

– Det tar ett tag efter att du varit i solen innan du känner att du bränt dig. Ibland kan det ta så lång tid som 24 timmar innan du har hela bilden av hur solen tagit. Kom ihåg att vara försiktig med solen och använda solskydd även när det är molnigt. Och mellan 11 och 15 mitt på dagen tar solen som mest. Då kan det vara bra med en paus eller två i skuggan.

Annons

Läs också: Viktiga märkningen när du köper solskyddsfaktor

Hur ser skadorna ut?

–Det tar mellan 8 och 24 timmar innan huden blir röd. Därför kan det vara svårt att märka när du solat för mycket. Inte minst om det blåser.

Hur tar jag hand om huden om jag bränt mig?

– Om man vistats i solen allt för länge kan man bränna sig eller få soleksem. Då är det viktigt att hålla sig borta från solen ett par dagar. Använd kylbalsam eller Aloe Vera för att dämpa svedan. Ett tips är att ställa in din lotion i kylskåpet under dagen för att få en skön svalkande känsla när du smörjer in dig! Vid svårare soleksem eller om din hud är irriterad kan du smörja in den med ett tunt lager av en hydrokortisonkräm. Hydrokortisonkräm ska ej användas till barn under 2 år utan läkarens ordination. Om du solat och fått blåsor som är stora som handflator ska du kontakta läkare för bästa hjälp.

Vilken faktor ska jag ha?

Annons

– Solskyddsmedel märks ut med hjälp av SPF (Sun Protection Factor). Siffran på solskyddet anger hur starkt skydd den har mot UVB-strålning. Vilken SPF som passar dig beror på hudtyp och yttre faktorer, som vilken breddgrad solandet sker på och vilken tid på dygnet det är. Titta även efter så att solskyddsprodukten har en UVA-symbol på förpackningen för att säkra att den även skyddar mot UVA-strålar. Inom EU är rekommendationen att man använder sig av en UVA-symbol med en ring runt. Det innebär att produkten även skyddar mot UVA-strålning som motsvarar minst en tredjedel av SPF-talet.

LÅGT

(SPF 6, 10) Då solen är som svagast.

MEDEL

(SPF 15, 20, 25) Passar de festa under nordisk sommar.

HÖGT

(SPF 30, 50) För barn, solkänsliga och då solen är som starkast.

MYCKET HÖGT

(SPF 50+) För barn, solkänsliga, då solen är som starkast och i länder där solen är mycket stark under stora delar av dygnet.

 

Läs mer:

10 myter och sanningar om solskydd – experten reder ut

Solskyddskrämer kan påverka din fertilitet

33 fina sommarplagg som skyddar ditt barns hud

Annons