FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Läkarens varning efter TikTok-tipset – krossa inte p-piller i schampot

27 nov, 2020 
AvAino Oxblod
Kvinna duschar
På sociala medier uppmanas man smula ner p-piller i sitt schampo för att håret ska växa snabbare. Nu varnar en läkare för knepet – som inte alls fungerar. – Hormonella preventivmedel är inte designade att absorberas genom huden, säger läkaren Shirin Lakhani till Daily Mail.
Annons
Fem knep för att stoppa hickanBrand logo
Fem knep för att stoppa hickan

På sociala medier-plattformen TikTok sprids nu ett knep som påstås hjälpa en att få längre och friskare hår. Användarna uppmanas krossa p-piller och blanda i sitt schampo för att få håret att växa ordentligt. Förklaringen till tricket är att östrogennivåerna i p-pillren hjälper för att växa ut fylligare hår, och människor från hela världen har filmat sig själva när de provar på tipset. I klippen tömmer de en karta med p-piller i en skål och krossar dem till ett pulver, som de sedan häller ner i sin schampoflaska och skakar om.

Men nu går en läkare ut i Daily Mail och varnar för tipset – det fungerar nämligen inte alls, vad TikTok-användare än påstår.

Läkaren Shirin Lakhani menar att hon förstår varför folk tror att det ska fungera, men att det hela faller på att hormonerna i p-piller bara kan absorberas om man äter dem.

– Hormoner kan ha en direkt effekt på en rad av skönhet- och hälsorelaterade problem. De kan påverka hårväxtcykeln. Av den anledningen kan jag förstå varför så många häller i hormonella preventivmedel i sitt schampo för att håret ska bli längre, säger läkaren Shirin Lakhani till Daily Mail, och fortsätter:

Annons

– Hormonella preventivmedel är inte designade att absorberas genom huden och huden är en barriär som inte släpper igenom saker.

Läkarens tips för hårväxt – i stället för TikTok-knepet

I stället för att försöka sig på TikTok-tricket tycker läkaren att man ska äta en diet rik på B-vitamin och biotin för att få igång hårväxten ordentligt.

– För att se till att få i sig biotin, försök ha med råvaror som sötpotatis, morötter, pumpa, spenat och kål i din diet. Man behöver också få i sig tillräckligt med B-vitamin. Det hittar man i fullkorn, mandlar, kött, fisk, skaldjur och mörka bladgrönsaker.

LÄS MER

Miriam Bryants viktiga uppmaning – efter svåra åren: “Vi är tillräckligt besatta”

Så gör du en komplett hudvårdsrutin – steg för steg

Så slipper du dina envisa påsar under ögonen

Annons