Läkaren: Därför är vissa sjuka väldigt länge i covid-19

Soo Aleman, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Det kommer allt fler uppgifter om att vissa personer med covid-19 blir sjuka väldigt länge. Man pratar om ett sjukdomsförlopp som sträcker sig uppemot tio veckor.

Kan man ha covid-19 i tio veckor?

MåBra har pratat med Mathilda som varit sjuk i covid-19 över 50 dagar och Emma som blivit hjärntrött till följd av den långa coronainfektionen.

En sammanställning som undersökningsföretaget Novus gjort visar att över 300 000 svenskar har varit sjuka i covid-19-liknande sjukdom i över 10 veckor. En halv miljon uppger att de varit dåliga i över fem veckor.

The Gurdian uppger att det finns studier som visar att så många som 1 av 20 coronasjuka upplever långdragna symtom som kommer och går under flera månader.

MåBra frågade Soo Aleman, överläkare och docent vid Karolinska universitetssjukhuset, om vad som kan ligga bakom det här. Hon är också nationell koordinator för kliniska studier om läkemedel mot covid-19.

– Vi vet tyvärr inte varför det är så i nuläget. Teorin är att immunförsvaret mot viruset har satt igång olika reaktioner/skador som det kan ta lång tid att repa sig ifrån.

Covid-19 kan ha två olika faser

Petter Brodin, läkare och forskare i immunologi, säger till SVT att han tror att det handlar om att sjukdomen har två olika faser, dels en aktiv infektionsfas och dels en återhämtningsfas. Den sista fasen kan se väldigt olika ut för olika personer – och därmed också bli utdragen.

Däremot tror han att man är mindre smittsam den där sista fjärde eller femte veckan, vilket statsepidemiolog Anders Tegnell håller med om:

”Smitta efter sju dagar är enligt alla data mycket ovanligt och efter flera veckor ännu mer osannolikt”, skriver han i ett mail till Novus.

Novus undersökning gjordes på 1900 personer mellan 4-5 maj 2020 inom åldersgruppen 18-79 år. Du kan läsa mer om den här.

Foto: Erik Flyg och TT

LÄS MER:

Här är allvarliga symtomen att hålla koll på vid covid-19

Dr Mikael: Det kommer inget coronavaccin i år

Det händer i din kropp när du får coronaviruset – steg för steg

Utvald läsning