HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Läkaren: Därför är risken för TBE extra stor i år

18 mar, 2021 
Avvivvi Alström
Fästing kryper på ett finger
I mars vaknar fästingarna och nu när många arbetar hemifrån är risken för fästingbett större än vanligt. Här berättar läkaren varför det är extra viktigt att vaccinera sig mot TBE i år!
Annons
5 anledningar att vandraBrand logo
5 anledningar att vandra

Redan i mars, när temperaturen ligger runt fem plusgrader, vaknar de vuxna fästingarna. Vid sju plusgrader vaknar även fästinglarverna.

Skulle man ha oturen att få en fästing, tar det i regel bara några minuter för TBE-smitta att överföras.

– TBE har hamnat i skuggan av coronapandemin, men fästingar tar inte semester och TBE är en allvarlig sjukdom, säger Rolf Gustafson, specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunolog på Doktor24.

rolf gustafson
Infektionsläkaren Rolf Gustafson. Foto: Hugo Thambert

TBE ökar i Sverige – här är symtomen

Fästingburen hjärninflammation, TBE, har dessutom ökat i Sverige. Ungefär var tredje fästing bär på sjukdomen och varje år smittas cirka 300 personer. Ny svensk forskning visar att många har svåra biverkningar flera år efter att man har varit sjuk i TBE. Huvudvärk och problem med balans och minne är bara några av de problem som kan finnas kvar i flera år. För många patienter är problemen så stora att de har svårt att klara av sin vardag.

Annons

Var tredje smittad får TBE-viruset i hjärnan

Ett angrepp från en fästing som bär på smittan behöver inte medföra det värsta av konsekvenser. Men upp mot en tredjedel av de som får smittan utvecklar en hjärnhinneinflammation, vilket orsakar symtom som hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljus och ljudkänslighet, förvirring, förlamning.

Övriga drabbas oftast framförallt av feber och huvudvärk.

Därför ökar pandemin risken för fästingbett

Pandemin har dessutom gjort att vi gärna träffas utomhus och sannolikt kommer många som jobbar hemma att flytta ut sin arbetsplats till trädgården när det blir varmare.

– Många har också fått ett större behov av att få komma ut och röra på sig mer nu och en hel del har nog flytta ut till ett ev fritidshus på landet för att komma närmare naturen. Det här ökar risken för att exponeras för fästingar, säger Rolf Gustafson.

Kan man ta vaccin mot TBE och covid samtidigt?

En annan riskfaktor är att fler skaffat hund eller katt under pandemin. De kan överföra fästingar till matte och husse.

Annons

– Det är bra att vaccinera sig redan nu så att man hinner med 2 doser innan fästingsäsongen tar fart på riktigt. Man bör hinna med 2 doser med 1 månads mellanrum för att få ett bra skydd, säger Rolf Gustafson.

Cirka 14 dagar efter det man fått dos 2 har man utvecklat ett bra skydd mot TBE.

Men hur ska man tänka om man även ska vaccineras mot covid-19, kan man vaccineras mot TBE samtidigt?

– Enligt nu gällande riktlinjer ska man inte vaccinera sig med något annat vaccin en vecka före eller efter det att man vaccinerats mot covid-19.

Foto: TT

Annons