SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

5 saker framgångsrika personer alltid gör – innan de ska sova

06 mar, 2023 
En väckarklocka, en kalender och en person som stänger av mobilen.

Undrar du vad framgångsrika personer har för vanor innan de går och lägger sig? Här är fem rutiner de har gemensamt, enligt effektivitetsexperten och författaren Laura Vanderkam.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En bra kvällsrutin brukar leda till en god natts sömn. Tyvärr är det inte alltid en garanti för att sova gott, men det är aldrig fel att prova att förbättra sina vanor.

Är man utsövd och pigg under dagen brukar man också ha energi att vara på topp!

Laura Vanderkam arbetar som effektivitetsexpert och har skrivit boken What the Most Successful People Do Before Breakfast och har för thehealthy.com delat med sig av några vanor som personer det går bra för verkar ha gemensamt.

5 onödiga vanor – som gör dig arg och lättirriteradBrand logo
5 onödiga vanor – som gör dig arg och lättirriterad

5 vanor lyckade människor ofta har

1. De går och lägger sig vid samma tid varje kväll

Om du har en fast läggtid varje kväll så är chansen större att du får tillräckligt med sömn för att orka prestera optimalt nästa dag. Att göra ett medvetet val att gå och lägga sig gör att du inte behöver fundera på om du ska vara vaken en liten stund till. Och då slipper du också vara trött dagen efter.

Annons

2. De ställer alarmet på väckarklockan för att påminna sig själva om att gå och lägga sig

Det kanske låter lite märkligt att sätta väckarklockan på den tiden man ska gå och lägga sig. Det vanliga är ju att ställa alarmet till den tiden man ska vakna på morgonen. Laura Vanderkam menar att det är bra att ställa alarmet till den tiden man ska gå och lägga sig. Det blir en påminnelse om dina rutiner och även en ursäkt till andra att det är dags för dig att sova.

3. De har en realistisk väckningstid på morgonen

Att vara kroniskt trött gör att du inte orkar vara produktiv på dagarna. Se till att du har en realistisk väckningstid på morgonen så att du får tillräckligt med sömn. Du bör också vara försiktig med att snooza för mycket, menar Laura Vanderkam. Om du har svårt att gå upp på morgonen behöver du kanske gå och lägga dig tidigare, eller göra andra livsstilsförändringar för att känna dig mig mer utvilad på morgonen.

En person som ska gå och lägga sig
Efter en god natts sömn blir det lättare att fokusera under dagen.

4. De stänger av mobilen, TV:n och andra skärmar

Tysta eller stäng av mobiltelefonen, stäng av TV:n och andra skärmar. Försök att minska skärmtiden innan du ska sova. Ungefär en timme innan du lägger dig är det bra att stänga ner skärmarna.

5. De planerar för den kommande dagen

Innan du lägger dig kan du gå igenom din kalender för att förbereda dig för morgondagens aktiviteter. Laura Vanderkam menar att framgångsrika personer brukar spendera lite tid på att föreställa sig hur nästa dag kommer att vara, det hjälper dig att fokusera bättre på vad som ska göras. Plocka också gärna fram kläder till morgondagen och förbered frukost kvällen innan så att morgonen flyter på så smidigt som möjligt.

Foto: TT

Annons