HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Kraftiga ben? Då har du den här hälsofördelen

14 sep, 2020 
För mycket fett är aldrig bra. Men lagrar du det på benen verkar det inte skada hälsan lika mycket. Det visar ny forskning.
Annons
Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Att bukfett är dåligt ur hälsosynpunkt är väl känt. Det fett vi lagrar runt magen är särskilt skadligt eftersom det bland annat driver på inflammationer i kroppen och går ut i blodet där det kan skada kärl och hjärta. Fettet lagras även runt viktiga inre organ som lever och bukspottkörtel.

Att lagra fett på benen verkar däremot inte ha samma negativa effekt på resten av kroppen som bukfett. Tvärtom verkar det finnas vissa fördelar med det, visar ny forskning.

Risken för högt blodtryck var mycket lägre

I studien deltog 6000 personer i medelåldern. Forskarna tittade på var på kroppen personerna lagrade sitt fett. Man såg då att de som hade en hög fettprocent på benen också hade 61 procent lägre risk för högt blodtryck. Ett högt blodtryck kan på sikt orsaka hjärtinfakt och stroke.

Man tittade på olika typer av högt blodtryck, till exempel högt blodtryck där både det övre och undre trycket var förhöjt, samt där bara det övre eller det under trycket var högre än normalt. I alla tre fallen hade personer som lagrade fett på benen en lägre risk att drabbas, jämför med personer som hade smala ben.

Annons

Fett på benen påverkar inte kroppen på samma sätt

Anledningen till att benfett inte är lika skadligt som bukfett, är att det inte är lika biologiskt aktivt. Det verkar vara en annan typ av fett, bland annat såg man att personer som lagrade fett på benen hade lägre nivåer av triglycerider, som är ett slags blodfett. Har man för mycket triglycerider kan det lagras i blodkärlen och orsaka åderförkalkning.

Forskarna bakom studien poängterar att för mycket fett på kroppen aldrig är bra, men att det inte påverkar hälsan lika mycket om man har sitt fett på benen. Det betyder inte heller att personer med kraftiga ben aldrig får högt blodtryck – bara att risken att drabbas är lägre.

Foto: TT

Läs mer:

4 stärkande benövningar du kan göra hemma

Päron, äpple eller timglas; så tränar du bäst utifrån din kroppsform

10 sätt att gå ner vikt – utan att gå på diet

Annons