7 konkreta tips för att slippa sömnproblem

Det är många som vrider sig i sängen en rejäl stund när det är dags att sova. Här är sömnforskarnas tips för att varva ner inför läggdags, och därmed få bättre sömn.

1. Ha ett block intill sängen och skriv ner alla tankar, så slipper du stressa över att glömma det till morgonen och kan släppa alla tankar under natten.

2. Gå och lägg dig vid samma tid varje dag. Att skapa en sovrutin gör att kroppen ställer in sig på sömn och det blir lättare att somna.

3. Skaffa dig en rutin som gör att du varvar ner innan läggdags. Stressar du i säng är det svårt att somna.

– Avsätt 30 minuter innan du ska lägga dig och lägg den tiden på att varva ner, säger Dr. Epstein till sajten psychcentral.

4. Lyssna på lugn musik eller stretcha kroppen innan du går och lägger dig. Titta helst inte på tv, men måste du ha på tv:n innan läggdags, se till att det är ett program som får dig lugn. Inte nyheterna.

5. Se till att sovrummet bara associeras med sömn. Använd alltså varken datorn eller mobilen i sängen. Dessa aktiviteter stimulerar nämligen hjärnan, i stället för att göra dig avslappnad.

6. Träna! Ibland känns det som om träning är botemedlet för det mesta, men det är faktiskt bevisat att träning hjälper både sömnen och även minskar oro och ångest, faktorer som kan hålla dig vaken om nätterna.

7. Undvik koffein och alkohol timmarna innan läggdags. Båda kan bidra till ökad ångest vilket kan gå ut över din sömn. Och kom ihåg att det finns koffein även i choklad och te!

 

Källa: Psychcentral

Foto: Shutterstock

Mer lästips från femina.se
Så gör du nyttig äggröra med avokado

Utvald läsning