Kommer veganerna att överleva oss alla?

Veganmat bra för hälsan.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Nu är du kanske själv vegan och i så fall kan du ju glädjas över att svaret på rubriken antagligen är ja. Och du som inte är vegan och kanske till och med någon gång fnyst åt en kompis som gått över helt till växtbaserad kost får kanske ta tillbaka det där fnyset.

En studie som presenteras i The Journal of Nutrition har undersökt fem olika sätt att äta, från vegan till icke-vegetarian, och jämfört olika komponenter som skulle kunna påverka vår hälsa och livslängd och det visade sig att veganerna har ett försprång.

Forskarna undersökte människor som åt ren vegankost, lakto-ovo-vegetarianer (som äter ägg och mjölk), pesco-vegetarianer (som äter fisk), semi-vegetarianer (de som äter kött mer sällan än en gång i veckan, men mer än en gång i månaden) samt icke-vegatarianer.

Mer antioxidanter och omega 3

Försökspersonerna fick lämna blod-, urin- och fett-prover som blev analyserade. Man studerade deras nivåer av antioxidanter, mättade fetter, omättade fetter och vitaminnivåer.

Det visade sig att veganerna bland annat hade högre nivåer av karotenoider (en sorts antioxidant) och enterolakton (ett ämne som kan minska inflammation). Högre nivåer av inflammation i kroppen är kopplat till ökad risk för många allvarliga sjukdomar, inklusive vissa cancerformer.

Veganer hade också mer omega 3-fettsyror i kroppen och det var lite överraskande eftersom omega 3 brukar kopplas ihop med fisk, vilket veganer som bekant inte äter. Men det finns omega 3 i valnötter, linfrö och chiafrön också, så helt osannolikt är ändå inte resultaten. Omega 3-fettsyror behövs bland annat för att kroppen ska kunna reparera celler och för att hålla blodtrycket i schack.

Även lakto-ovo-vegetarianerna och pesco-vegetarianerna hade liknande värden som veganerna och värdena skilde sig mest mellan veganerna och icke-vegetarianerna.

Mer frukt och grönt

Nej, nu säger inte de här forskningsresultaten rakt ut att veganerna kommer att överleva oss andra eller att du omedelbart måste bli vegan. Forskarna erkänner själva att studier där människor själva får rapportera in vad de äter innebär att man ska ta lite höjd för fel och misstag. Dessutom vet de inte exakt vad som leder till de bättre värdena hos veganerna, om det är avsaknaden av kött eller att de äter mer vegetabilier. Andra hälsofaktorer, som fysisk aktivitet, togs inte heller med i beräkningarna.

Men studien hintar ändå om att det kan vara en bra idé att slänga in lite extra frukt och grönt i maten. Det visste du förmodligen redan, men kan inte sägas nog många gånger.

Foto: TT

Källa: The Journal of Nutrition, Prevention

 

Läs mer:

Vegansk kost kan göra underverk för folkhälsan

Protein från växtriket

Kosttillskotten du behöver om du är vegan

 

Redaktionens tips
Dela på: