Artikeln innehåller reklamlänkar
FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Kliande hårbotten? Här är 8 saker som kan ligga bakom

02 sep, 2019 
Varför kliar din hårbotten? Här kan du hitta svaret.
Klåda i hårbotten är nog för att göra vem som helst tokig. Ibland beror det på väder och vind, eller fel schampo – men det kan också ligga andra orsaker bakom och du kan behöva medicinsk behandling.
Annons

Videon kunde inte hittas

Klåda i hårbotten är ingenting ovanligt – men det är bara ett symptom på att något annat inte står rätt till med huden under håret. Även om kliandet inte är farligt riskerar du att klia sönder huden och riva upp sår, vilket ökar risken för infektioner.

Överdrivet kliande kan också leda till håravfall i längden. Därför är det viktigt att ta reda på varför det kliar, och kan du inte dra den slutsatsen själv gör du rätt i att kontakta läkare eller dermatolog.

Här har vi samlat de vanligaste anledningarna till kliande hårbotten.

Mjäll

Mjäll visar sig ofta genom vita hudflagor som lossnar från hårbotten. Alla människor fäller död hud, men den med mjäll gör det i större grad och det syns mer än hos andra, vilket kan kännas genant för många. Exakt var mjäll beror på vet man inte än, men en teori är att det handlar om jästsvampar som finns på huden hos alla människor, men som vissa kan reagera starkare mot.

Annons

Mjäll förekommer oftare hos tonåringar än hos vuxna, och har inte att göra med om din hud är torr eller fet.

Den som har mjäll kan testa att använda mjällschampo och andra produkter mot mjäll, samt undvika starka hårprodukter som många sprejer och mousser, samt använda mössa på vintern då den kallare luften kan göra besvären värre.

Milt mjällschampo från Daxxin, för dig som besväras av mjället. (reklamlänk)Läs mer och köp här (reklamlänk).

Mjällschampo från Daxxin.

Mjälleksem

Mjälleksem heter också seborroiskt eksem och är väldigt vanligt att man får uppleva någon gång i livet. Det brukar se ut som en rodnad fläck med torra, fjällande partier i. Dessa dyker oftast upp vid hårbotten eller i ansiktet, och nära stora talgkörtlar. Även här tros jästsvampar ligga bakom, i kombination med ärftliga faktorer, alltså vilken hudtyp du är född med. Vid överaktiva talgkörtlar tros jästsvamparna frodas, och den som är överkänslig kan utveckla dessa mjälleksem.

Annons

Många som har seborroiskt eksem upplever att symptomen blir värre vintertid, samt vid perioder av försämrat allmäntillstånd, både fysiskt och psykiskt. Oftast behandlas mjälleksemen med kortisonpreparat som också innehåller svampdödande ämnen. Kombinera detta med ett effektivt mjällschampo som du hittar på apoteket.

Psoriasis

Psoriasis är en kronisk inflammatorisk systemsjukdom som ofta orsakar kliande, röda, fjällande, stramande områden på huden, och man räknar med att cirka 60-70 procent av de drabbade också får psoriasis i hårbotten. Man kan också få psoriasis enbart i hårbotten, och utslagen visar sig oftast bakom öronen eller vid hårkanten i pannan eller nacken.

Vet eller tror du att din kliande hårbotten beror på psoriasis lägger du upp en behandlingsplan med din läkare. Det första du behöver göra är att fjälla av de drabbade hudpartierna, och det gör du med hjälp av en olja eller kräm som innehåller salicyl, och som du låter verka i 8-24 timmar. När du tvättat ur oljan eller krämen med schampo (som du gnuggar in i torrt hår, ibland behövs flera schamponeringar) är hårbotten avfjällad och redo för behandling av psoriasispartierna.

Gel från ACO, för dig med psoriasis i hårbotten. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Schampo från ACO, mot psoriasis.

Hårbottensvamp

Du kan också få en typ av hudsvamp som orsakar klådan. Den heter tinea capitis, och drabbar oftare barn än vuxna, för att vuxna har större talgproduktion vilket den här svampen inte gillar. Det är också vanligare med den här typen av svamp i varmare länder, och du kan få med den hem från resan. Även personer med nedsatt immunförsvar har lättare att drabbas av hårbottensvamp.

Annons

Det vanligaste tecknet på svamp i hårbotten är att du ser en eller flera fjällande fläckar ihop med korta avbrutna hårstrån.

Den här typen av svamp smittar mellan människor, eller mellan husdjur och människor, så om en i familjen drabbas behöver ofta hela familjen behandlas för att minska risken för smitta. Minska risken för att smitta andra genom att undvika direktkontakt samt tvätta lakan, handdukar och mössor i minst 60 grader.

Misskött hår

En av de vanligaste anledningarna till att din hårbotten kliar är dock att du misskött ditt hår och din hårbotten. Starka produkter i form av sprej, mousse, stylingprodukter eller saltvattensprej kan göra sitt till för att torka ut hår och hårbotten och orsaka klåda, men detsamma gäller hårfön, plattång och locktång.

Glöm sedan inte att hårfärg och blekningar sliter och kan torka ut hårbotten – kom ihåg att göra inpackningar och använda så milda produkter som möjligt. Hårförlängningar också också bli orsak till klåda.

Annons

Löss

Den här orsaken är desto lättare att utröna. Lusepidemier bryter ofta ut i samband med skolstart, och lössen är som mest aktiva under sommaren. Det första tecknet på huvudlöss är klåda, men första gången du smittas kan det dröja 4-6 veckor innan klådan uppstår.

Luskamma håret över ett vitt underlag för att se om det lossnar några löss. Om du har mörkt hår kan det vara lättare att upptäcka lusäggen som sitter på hårståna än själva lössen, som är 1-3 millimeter långa, genomskinliga och grå/brun/svarta.

Lössen smittar genom kontakt hår mot hår – vilket är varför barn oftare smittas. Har ditt barn löss är dock risken stor att fler hemma drabbas och alla behöver kanske luskammas och behandlas. Behandling sker med lusmedel som kan köpas på apotek.

Schampo mot löss från Linicin. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Linicin mot löss.

Medicin

Det finns flera läkemedel som har klåda som biverkning. Bland annat morfin, kodein, penicillin, ASA, guld, p-piller, heparin och insulin, kan ha klåda som sidoeffekt.

Annons

Upplever du klåda och tar någon medicin bör du rådfråga din läkare om de kan hänga ihop, och om du i så fall kan testa någon annan medicin mot dina problem.

Annan sjukdom

Vi har redan nämnt psoriasis och svamp som möjliga orsaker till klåda i hårbotten, men andra sjukdomar kan också få den att börja klia.

Blodbrist kan till exempel få huden att klia, liksom njursvikt, lymfom och sköldkörtelrubbningar. Diabetes kan i svåra fall ge klåda, liksom vissa leversjukdomar. Klåda kan också bero på en nervskada eller infektionssjukdom. Var det börjar klia för den som drabbas av ”läkemedelsklåda” är dock svårt att säga på förhand, det måste inte vara i hårbotten.

Källa: 1177 Vårdguiden, doktorn.com, Psoriasisförbundet, FASS, Läkemedelsverket, Praktisk medicin Foto: TT

Läs mer:

Torr och kliande hårbotten? Här är 5 vanliga misstag

Tjockare hår med hårbottenmassage – så gör du!

Shoppingtips! Välj rätt schampo för din hårtyp

Annons