Vad är kawasakis sjukdom? Kan barn med covid-19 drabbas?

29 apr, 2020 
barn i sjukhussäng som håller vuxen i handen.
Brittiska läkare larmar om barn som är sjuka i covid-19 som blivit svårt sjuka av något som påminner om kawasakis sjukdom.
Annons

För några veckor sedan slog brittiska läkare larm: landets barnläkarorganisation (PICS) twittrade ut en brådskande varning kring covid-19 och barn som blivit svårt sjuka. Enligt meddelandet har ett större antal barn insjuknat i något som påminner om Kawasakis sjukdom, där minst 12 av barnen ska ha behövt intensivvårdas. Det rapporterade bland andra CNN och Mail Online.

– Det är några av barnen som dött som inte hade underliggande sjukdomar, meddelade Storbritanniens hälsominister Matt Hancock till LBC Radio. Hancock säger också att det är en ny sjukdom, som man tror kan ha orsakats av coronaviruset och covid-19.

– Men vi är inte hundra procent säkra eftersom några som fått den inte har testats positivt. Vi genomför just nu mycket undersökningar kring detta och det är något vi oroar oss för, sade han.

Ökningen uppmärksammades i Storbritannien för ungefär tre veckor sedan. Barnen som drabbats rapporteras ha symtom som magsmärtor, tarmproblem och hjärtinflammation. Antalet drabbade är förhållandevis få, men skaran är växande och oroar därför läkarna. Strax därefter upptäcktes även 15 fall i New York.

Annons

Kawasakis sjukdom drabbar  normalt barn under fem års ålder. Men i Storbritanniens fall är åldersspannet bredare.

Elizabeth Whittaker, barnläkare på St Mary’s Hospital i London skrev på Twitter att sjukdomen även noterats i andra länder, särskilt i Spanien och Italien. Dock ska siffrorna vara låga enligt henne.

Finns inga rapporterade svenska fall

Statsepidemiolog Anders Tegnell har nåtts av brittiska kawasaki-larmet, men känner inte till några liknande fall i Sverige.

– I Storbritannien är det tydligen väldigt ovanligt, så det är inte ens säkert att vi skulle se det här. Men de säger också att de inte vet om det finns en koppling och att det undersöks, sade statsepidemiolog Anders Tegnell under en av Folkhälsomyndighetens pressträffar och poängterade att det inte finns några rapporter om liknande fall i Sverige.

Så här säger Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor vid Karolinska institutet till Aftonbladet:

Annons

– Det har rapporterats från Storbritannien om ett fåtal fall där barn har Kawasaki-liknande symtom. En del av dem har även testats positivt för covid-19, andra inte. I och med detta måste man ifrågasätta om det verkligen är så att covid-19 leder till Kawasaki. Det kan bara vara en slump.

Han menar att föräldrar inte behöver vara oroliga för detta.

– Sett till hur många barn som sannolikt har covid-19 just nu rör sig detta ändå om få fall. Men om man har ett barn som har jättehög feber, påtagligt trött eller får mycket ont i bröstet ska man söka vård oavsett om det finns covid-19 i omlopp eller ej.

Vad är Kawasakis sjukdom?

Kawasakis sjukdom är en inflammatorisk sjukdom och beskrevs först i Japan i slutet av 60-talet, där den misstänks drabba cirka 12 000 personer varje åt. Den är dock betydligt ovanligare i västvärlden och i Sverige drabbas ca 5o barn per år. Kawasakis sjukdom innebär att blodkärlen blir inflammerade och skapar därmed en risk att andra organ, som hjärtat, kan drabbas.

Annons

Symtom på Kawasakis sjukdom

  • Feber med långdragen ihållande feber
  • Påverkat allmäntillstånd
  • Röda ögon
  • Hudutslag
  • Såriga läppar
  • Svårigheter att dricka
  • Smultrontunga
  • Oro

Enligt Petter Brodin, barnläkare och immunolog vid Karolinska institutet, är Kawasakis sjukdom en diagnos som alla barnläkare känner till.

För SvD förklarar han att barn med Kawasakis sjukdom ofta får hög feber, blir irriterade och ledsna – men att de sällan blir svårt sjuka. Däremot finns det ett komplikation värd att bevaka, och det är när kärlinflammationen drabbar hjärtat.

– Det är en komplikation som vi är oroliga för och som vi följer hos barn med Kawasakis sjukdom. Om vi inte är uppmärksamma på om barn med covid-19 får den här blodkärlsinflammationen, och den drabbar hjärtat, då är det potentiellt farligt. Därför är det viktigt att rapporter som dessa uppmärksammas, säger han till SvD.

Folkhälsomyndigheten kommer nu att undersöka om det finns liknande fall i Sverige.

Källor: 1177, Internetmedicin, CNN

Foto: TT

LÄS MER:

Barn med coronavirus har andra symtom än vuxna visar ny studie

Experten: Så pratar du om corona med barn

Coronaviruset: Överläkarens råd till dig som är gravid

Annons