Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Karin: Jag insåg att jag inte var en partypingla – jag är alkoholist

02 jun, 2023
För Karin Svensson var alkoholen en stor del av livet och hon drack för att det var lustfyllt och för att umgås med sina vänner.
Men en dag förändrades allt – och hon insåg att det sociala drickandet hade gjort henne till alkoholist.
– Hela min identitet var “partypingla”, säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför slutade Lars Lerin dricka: Jag blev en terrortypBrand logo
Därför slutade Lars Lerin dricka: Jag blev en terrortyp

Karin Svensson är säljkonsult, mamma till två barn och nykter alkoholist. I sin nya bok Dags att nyktra till skriver hon om sin resa mot att sluta dricka.

– Jag har alltid hängt på krogen, kan man säga. Det har varit naturligt att umgås med mina vänner och dricka. Och många år har jag haft jätteroligt med alkohol och kunnat hantera det.

Men så småningom kom problematiken smygande, hon kan inte säga riktigt när det hände, men drickandet övergick till något annat.

– Pandemin var egentligen vändpunkten för mig. Då tvingades jag vara hemma och kunde inte gå på krogen längre. För det var ju så jag ville dricka, ute på krogen och på party med kompisarna.

Annons

Tecken på alkoholberoende

Tecken på alkoholproblem kan ta sig olika former. För att diagnosen alkoholberoende ska ställas krävs att minst tre av sex kriterier uppfylls.

Sara Wallhed Finn, alkoholforskare vid Karoliska institutet och legitimerad psykolog vid Beroendekliniken i Stockholm, reder ut:

  • Starkt behov/sug
    – Många känner en stark längtan eller liksom ett tvång att dricka. Det är vad vi ofta brukar kalla för sug.
  • Kontrollförlust
    – Man dricker mer än man har tänkt sig. Det är svårt att sätta stopp när man väl har börjat eller så dricker man oftare än man har tänkt sig.
  • Abstinenssymtom
    – Sent i en beroendeutveckling brukar också abstinens komma. Man kan till exempel vakna skakig och svettig.
  • Toleransökning
    – Det handlar om att man tål mer alkohol än tidigare. Att man inte får samma effekt av drickandet, utan måste dricka mer för samma effekt.
  • Ointresse av annat än alkohol
    – Man börjar prioritera att dricka framför annat. Det sker oftast under en process där man kanske slutar med sina hobbys. Och man börjar prioritera att umgås med folk som dricker framför de som inte dricker.
  • Fortsatt konsumtion trots skador
    – Man fortsätter dricka trots att man vet att det leder till problem för en. Antingen fysiskt eller psykiskt.

Men med isoleringen kom också ensamdrickandet, och för att hålla skenet uppe om att hon drack för att vara social började Karin skåla med sina vänner över videosamtal.

Skarsgårds kurs blev vändpunkten

För två och ett halvt år sedan föreslog Karins syster att de skulle ta en vit månad, något som hon tyckte lät som en bra idé.

Annons

Precis innan den vita månaden skulle börja spelade hon Wordfeud och fick kontakt med en tjej som skulle på My Skarsgårds helgkurs om alkoholproblem.

– Jag hänger med, bestämde jag spontant. Så någonstans måste jag väl ha känt att det inte var riktigt som det skulle. Eftersom jag uppenbarligen bokade direkt.

Karin Svensson var 65 år när hon fattade beslutet att sluta dricka. Nu har hon givit ut boken Dags att nyktra till.

Karin Svensson trodde fortfarande att hon hade allt under kontroll eftersom hon bara drack på helgerna, och tänkte att det mest skulle vara bra att lära sig mer om alkohol.

– Men när man räknade ihop det jag drack på helgerna och slog ut det på en vecka så hörde jag till kategorin som dricker mycket. Det var under helgkursen jag fattade att jag inte bara tillhör de som missbrukar alkohol. Jag tillhör faktiskt kategorin alkoholist.

Annons

“Funderade på om jag skulle dricka upp allt och bli nykter senare”

Där och då insåg Karin att det vad dags att sluta dricka och hon planerade sitt nya liv. Men precis innan den vita månaden hade hon åkt på en Ålandsresa och köpt med sig en massa taxfreesprit, vilket kändes dumt att slänga.

– Så där satt jag på bussen på vägen hem och funderade på om jag skulle dricka upp allt först och sen börja om från början och bli nykter senare? Jag kan ju bli nykter vid nyår istället, det är ett nytt fräscht år. Så jag satt och dealade med mig själv på bussen tills jag gick av och då bestämde mig för att jag skulle bli vit.

Alkoholforskare: Så ska du göra om du misstänker att du har problem med alkohol

– Om man känner att man kanske dricker för mycket så kan jag tänka att det är värt att testa att dra ner på konsumtionen på egen hand först. Då kan det vara jättebra att under en period skriva ner hur mycket det faktiskt blir. För det är ju ofta svårt att själv ha koll på hur mycket man dricker, säger Sara Wallhed Finn.

– Så skriv ner hur mycket det är och fundera på hur du skulle vilja att det ser ut. Märker man efter några veckor eller någon månad att det ändå är svårt att få till den här förändringen så kan man överväga att söka hjälp för det.

Här kan du söka hjälp:

Annons

Barskåpet tömdes, och Karin Svensson tog hjälp av 12-stegsprogrammet för att hålla sig nykter.

– Där gör man en djupanalys av sig själv och sina egenheter. Och tack vare det så har jag fått lära mig och se vad som egentligen orsakat att jag har behövt de här kickarna. Att jag bland annat har ett rejält bekräftelsebehov och en släng av duktig flicka-syndromet.

“Man kan ha roligt utan sprit”

Vad kände du när du insåg att du hade alkoholproblem?

– Jag tror att jag både var lättad och chockad på samma gång. Jag tyckte också att det var häftigt. Nu ska jag få ett nytt projekt att bita tag i, det svåraste projektet i mitt liv. Ett projekt att ro iland genom att först lägga upp en detaljplan och sen klara av en massa delmål. Och i det här fallet var det nykterhetsprojektet.

– Men så lätt är det ju inte.

Vad har varit svårast med att bli nykter?

– Det svåraste är kanske att inte leta nya kickar, att acceptera att nu är det så här. Och ganska så snart så gick det över till en känsla av lugn. För det är mycket jobbigare att hålla på och förhålla sig till alkohol. “Ska jag ta en till eller ska jag blanda hälften vatten och hälften vin. Då blir jag nog inte så berusad”. Allt planerande och fixande och donande – det slipper jag nu. Jag är fri.

Annons

Hur mår du i dag?

– Jag mår jättebra, och jag kan verkligen bekräfta att man kan ha roligt utan sprit.

Foto: Privat

Annons