Karin Adelsköld om utmattningen: "Jag har jättejättelångt kvar"

Karin Adelsköld.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Komikern och journalisten Karin Adelsköld gästade Lotta Bromé i P4 Extra, och berättade för första gången om sin utmattning och om processen att ta sig tillbaka från sjukskrivningen.

Läs också: Karin Adelsköld drabbad av utmattning: ”Jag är utbränd – hjärnan har sagt stopp”

Det var i månadsskiftet mellan augusti och september förra året som Karin Adelsköld plötsligt drabbades av minnesförlust ute på stan. På akuten konstaterades det att hon fått en stressreaktion och att hon var utmattad. Varningssignalerna för att livet snurrade på lite för snabbt hade funnits där några år tidigare när hon jobbade mycket, men då började hon med yoga och mindfulness i stället för att dra ner på tempot.

– Jag tror att fått jättemånga signaler av kroppen som jag har ignorerat och till sist så tänkte min kropp och min hjärna: ”Hur ska vi få stopp på Karin? Vi stänger av hjärnan”. För att om det är någonting som jag använder i jobbet så är det ju hjärnan och minnet, men det tappade jag helt och jag har fortfarande inte fått tillbaka det.

Läs mer från Femina: 8 tecken på att du ligger i riskzonen för att bli utbränd

Nyligen började hon att arbetsträna och jobba på 25 procent:

– Jag har börjat smyga igång, men jag har jättelångt kvar. Jättejättelångt kvar. Jag har accepterat att jag är sjuk, säger hon och fortsätter:

– Att vara utmattad sätter sig på självkänslan och självförtroendet. Min första reaktion – när de sa att ”du är utmattad och du måste sjukskriva dig” – var: ”Jag har inte tid att vara sjukskriven! Gud jag är inte en sån som går in i väggen jag är så stark”, så det tog flera månader innan jag insåg att ”nä, jag är utmattad, jag är psykiskt sjuk, jag måste ta hand om mitt psyke”.

Läs också: Karin Adelsköld tröttnade på kroppshetsen – nu gör bikinibilden succé

Hon tror att hon blev sjuk på grund av prestationskraven på sig själv.

– Jag har så gärna velat vara en bra mamma, bonusmamma, snygg, bra kändis, passa in, så jag tror att det är det. Hade jag bara haft jobbet hade det varit en sak, men det är när man kombinerar alla de här sakerna.

Sociala medier och den inbyggda pressen på att visa upp ett härligt perfekt liv har nog också bidragit, trots att hon varit med i ett hemma hos reportage och visat upp ett ostädat hem:

–  Jag tror att jag blivit jättepåverkad av det. Och jag kan skämmas över det, ”men gud, det ska väl du veta att man duger som man är”, men det är så svårt att känna det.

Under sjukskrivningen har Karin Adelsköld, som varit öppen med sitt mående på sitt instagramkonto, fått kramar av främlingar på gatan.

– Det har varit det absolut bästa, att bli sedd. Jag känner mig så misslyckad, jättemisslyckad, det känns hemskt. Jag känner fortfarande… jag är inte Sveriges mest misslyckade, men topp fem har jag nog åkt ner på nu i alla fall. Men jag jobbar jättemycket med det.

Hör hela intervjun här:

 

11 saker du aldrig ska säga till någon som är utbränd

Läs också: 11 saker du aldrig ska säga till någon som är utbränd

 

 

 

 

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips
Dela på: