HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

9 saker du känner igen om du inte heller kan sova

21 aug, 2020 
Sömnproblem är verkligen inte roligt och kan vara riktigt påfrestande. Men ibland kan man må lite bättre av att skratta åt eländet i alla fall. Här är några saker som du kanske känner igen dig i om du också har svårt att sova.
Annons

5 saker du känner igen om du inte kan sovaBrand logo
5 saker du känner igen om du inte kan sova

1 Du har blivit världsmästare i nedräkning

”Nu är det fem timmar tills jag ska gå upp, nu är det tre timmar, nu är det två …” Ju färre timmar det är kvar desto mer frustrerad blir du. Du har blivit expert på nedräkning – eftersom du försöker räkna ut hur lite sömn du har chans att få innan klockan ringer.

2 Du skulle kunna jobba på naturapotek

Humle, magnesium, melatonin – du har testat det mesta utan någon större framgång men kan numera berätta för alla intresserade exakt vilka effekter alla typer av naturläkemedel mot sömn sägs ha.

3 Concealern är din bästis

För att inte skrämma slag på andra med dina ringar under ögonen har du börjat med ögonkrämer och concealer. De hjälper inte mot tröttheten men du hoppar åtminstone inte till när du ser dig själv i spegeln.

Annons

4 Du dricker kaffe i storlek xxl

”Bara en liten kopp kaffe till mig” … är ord som aldrig kommer från din mun. Sömnlösa nätter kräver många, stora koppar kaffe. Om man kunde ta kaffe intravenöst skulle du definitivt överväga det.

5 Fåglar är fiender

Ah, fågelkvitter på morgonen är … tortyr! Det blir en påminnelse om att det har blivit helt omöjligt att sova. Det enda som är värre är att ligga och vänta på att det när som helst ska börja och veta att det kommer bli jobbigt att lyssna på.

Annons

6 Goda råd ger kli i kroppen

”Har du provat att lägga ifrån dig mobilen, lägga dig tidigt, dricka mjölk …”, är råd som vid det här laget får det att klia i kroppen på dig och ryka ur öronen. Även om folk menar väl så vet du att inget fungerar, du har provat ALLT.

7 Du vill ruska din partner

Om dagen älskar du din partner, på natten vill du skrika högt när hen börjar snarka – som liksom för att påminna dig om att hen kan sova gott men inte du. Alla sovljud som lät gulliga i början av ert förhållande är verkligen inte charmigt längre. Du känner en väldig lust att ruska din partner ordentligt.

8 Du kan sov-apparna utantill

”Slappna av, känn kontakten mellan kroppen och madrassen, andas iiiiin” … Du har lyssnat sönder sömnapparna i jakten på sömn, och kan återge varenda ord från dem utantill vid det här laget.

Annons

9 Hjärnan går på sparlåga

Att hålla fokus är inte helt lätt när hjärnan känns grötig av utebliven sömn. Det kan vara en utmaning bara att komma ihåg vad du heter och var du bor. Just nu är det inte läge att lösa världsproblem. (Och du har ju faktiskt dina sömnproblem att hantera i första hand!)

Foto: TT

LÄS MER:

Michael Mosleys bästa sömntips:Mina sömnproblem är borta

Svårt att sova? Tips på enkel övning som alla kan göra!

Så ökar du din sömnkvalitet – 9 effektiva tips

 

Annons