SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Känner du dig ensam? Här är 5 saker du kan göra idag

19 mar, 2020 
Kvinna som känner sig ensam
I en tid då vi uppmanas att isolera oss så mycket som möjligt är det lätt att känna sig ensam. Här är några saker vi kan göra för att känna oss lite mindre ensamma, redan idag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När vi uppmanas att jobba hemifrån om det går, att ställa in sociala aktiviteter och att isolera oss så gott vi bara kan så är det lätt att känna sig ensam. Speciellt för den som inte lever med någon – oavsett om du är van att vara själv i vanliga fall eller inte. Här har vi samlat några tips på saker man kan försöka göra för att känna sig mindre ensam i corona-tider.

1 Försök vara mer digitalt social

Nej, det blir förstås inte samma sak som att ses i verkligheten men att kommunicera med någon via Skype eller FaceTime kan ändå kännas bra och förgylla dagen. Boka gärna in några digitala träffar med människor du normalt skulle umgås med i förväg, så att de verkligen blir av.

Kanske kan du också få till träffar med mindre grupper via digitala kanaler, med personer du annars skulle träffa på riktigt. Hitta nya, mer tekniska, vägar att få till träffar på. Ett gammal hederligt gruppsamtal där man pratar flera stycken i telefon samtidigt behöver inte heller vara helt fel!

Annons

2 Gör något snällt för andra

Att vara ett stöd för andra eller bara göra någon glad kan både skänka glädje och ge mening, samtidigt som du får känna dig engagerad i någonting. Och det kan vara nog så viktigt för att vi själva ska må bra.

Kanske har du någon äldre granne som har svårt att ta sig ut som du kan hjälpa på något sätt? Kanske har du någon kunskap eller kompetens inom något område som kan vara bra att dela med sig av till andra på något sätt. Det kan också handla om att försöka supporta lokala företag i din närhet, lika gärna som att hjälpa en person.

Fundera på vad just du skulle kunna göra just nu, för att underlätta för någon annan eller skapa mer glädje i deras vardag. Det finns också många olika Facebook-grupper som skapats just nu, för att kunna hjälpa människor i olika områden – kanske hittar du en som gäller för ditt närområde, eller kanske vill du starta en.

3 Gå ut i naturen – om du kan

Om du har möjlighet att ta dig ut, utan att trängas med andra människor (och känner dig frisk förstås), så försök göra det emellanåt. Att tillbringa tid i naturen gör oss inte bara lugnare och gladare, det kan också göra att du inte känner dig så isolerad – även om du är ensam när du gör det.

Annons

När vi tillbringar tid i naturen kan det också ge oss en känsla av att vi är en del av någonting större, det ger oss möjlighet att skifta perspektiv. Och det kan vi ju faktiskt alla behöva emellanåt.

4 Återupplev härliga minnen

Om du nu inte har möjlighet att träffa dem du tycker om på riktigt så kanske du har fina minnen att tänka tillbaka på som du kan återuppleva. Stunder som ni har haft tillsammans, gjort roliga saker eller delat härliga upplevelser.

Kanske har du bilder som kan liva upp minnen som du kan se på, eller så finns personerna du tänker på bara ett telefonsamtal, sms eller mejl bort och blir superglad om du påminner dem om något du kommer att tänka på. Det finns studier som tyder på att nostalgi-känslor faktiskt kan få oss att känna oss mindre ensamma.

5 Utforska ett nytt intresse

Ett effektivt sätt att få tiden att gå, och känna sig lugn och glad under tiden, kan vara att börja med en hobby som du är nyfiken på. Det kan vara att måla, handarbeta, prova på en ny träningsform som du kan göra hemma eller kanske passa på att lära dig meditera? Passa på att testa något som du har varit nyfiken på men inte tagit dig för att göra ännu.

LÄS MER:

Olika typer av ensamhet – så känner du igen dem

Svårt att vara ensam? Lär dig trivas i ditt eget sällskap

Forskare: Att känna lukten av natur hjälper mot stress

Annons