SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Kan mat förebygga alzheimer?

11 maj, 2015 
Anki Sundin
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

I min familj har vi alzheimer. Jag försöker lära mig mer om hur man kan förebygga det med kosten. Det verkar som att mat utan animaliska proteiner är bäst. Hur vet jag att jag får i mig allt jag behöver om jag byter till vegetariskt eller veganskt?

Lena G

 

Svar:

Din fråga är mycket viktig och samtidigt komplex. Jag är inte läkare, så det svar jag ger här är en kort översikt som rör näringslära:

Orsakerna till alzheimer är inte helt klarlagda, men det finns anledning att tro att näringsintaget är viktigt. Huruvida en vegetarisk eller vegansk kost är mer effektiv för att skydda hjärnan än en blandkost är oklart. Men många av de näringsämnen som finns i vegetabilier är klart gynnsamma för hjärnan. Bland annat har B-vitaminerna en betydelse för vår förmåga att tänka och minnas.

Dem hittar vi i frukt och grönt, bönor, ärter, linser, nötter och frön. De är även rika på protein och magnesium, som också har positiva effekter på hjärnan. Omega 3-fettsyror är viktiga byggstenar i nervsystemet. Äter man inte fisk eller fiskolja är alternativet att ta ett tillskott av krill- eller algolja.

Annons

Om du väljer en helt vegansk kost behöver du ett tillskott av vitamin B12, och då kan du lika gärna ta ett multivitaminpreparat som även innehåller vitamin D som annars är en utmaning att få i sig tillräckligt av nästan oavsett vilken kost vi håller oss till.

Däremot ska man inte ta tillskott av järn och koppar, om man inte har brist på det. För mycket koppar och järn ökar mängden fria radikaler, som kan skada nervsystemet. Även mättat fett, som finns i kakor, bullar, glass, har kopplats till alzheimer.

Om vi ska översätta den här kunskapen till kostråd som är bra för hjärnan skulle det alltså bli: ät rikligt med frukt och grönt, nötter, frön och bönor. Undvik extra järn och koppar om du inte behöver det. Avnjut gärna en kopp grönt te eller två, men var försiktig med sötsakerna.

Anki

Annons