Behandling mot pollen: Nu finns ett snabbvaccin

kvinna med pollenallergi som snyter sig

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Ungefär 30 procent av befolkningen lider av någon slags pollenallergi. Man kan vara allergisk till exempel mot gräspollen, som timotej, eller trädpollen från exempelvis björk. Under pollensäsongen reagerar man med allergisymtom som bland annat nysningar, astma, snuva, klåda i ögonen och trötthet.

– Prestationsförmågan sjunker påtagligt när man har en pollenallergi. Man har helt enkelt inte samma ork under pollensäsongen och det kostar samhället stora pengar, säger Lars-Olaf Cardell, professor och överläkare på enheten för öron, näsa och hals på Karolinska institutet.

Så fungerar vaccin mot pollen

I de flesta fall behandlas allergin med allergimediciner som antihistamin, nässpray och ögondroppar. Men det räcker inte hela vägen för alla allergiker. Numera finns det också olika typer av vaccin. Längst har man använt vaccin med spruta mot gräspollen.

Pollensäsongen 2021 har startat rekordtidigt – så blir våren

Man kan också behandlas mot trädpollenallergi. Senast ut är vaccin med tablettbehandling. Metoden kallas hyposensibilisering och syftar till att man genom att ge allergikern svaga doser av allergenet. Det ökar kroppens egen motståndskraft mot allergenet.

Vaccinen ges som spruta eller tablett i cirka tre års tid.

– De flesta blir bättre och kan dra ner på sina andra

mediciner. Man får mindre besvär under kortare tid. Ungefär 1 av 10 blir helt bra. Lika många får ingen effekt alls, säger Lars-Olaf Cardell.

Hur länge ger pollenvaccin skydd?

Dagens pollenvaccin ger inte ett livslångt skydd.

– Skyddet brukar hålla i cirka tio år. Sedan måste man upprepa behandlingen.

Fördelen med vaccin är att de skyddar mot alla gräs- eller trädpollen. Får man ett vaccin mot trädpollen är man alltså inte bara skyddad mot björk, som är det träd flest reagerar mot, utan även mot al, hassel och ek.

7 sätt att lindra pollenbesvär – utan medicin!

Men det finns en nackdel med de vaccin som används idag: längden på behandlingen. För att få sin spruta måste man ta sig till sjukhus regelbundet i flera års tid. Tabletterna tas varje dag i tre år, vilket kan vara svårt att komma ihåg, särskilt under vintern när man inte har allergiska besvär.

Lars-Olaf Cardell utvecklar nu en ny typ av vaccin, intralymfatisk immunoterapi, som injiceras direkt in i en lymfkörtel i ljumsken. Det är till lymfkörtlarna som kroppen transporterar ett vaccin, oavsett om man får det som tablett eller spruta.

– Genom att injicera vaccinet direkt i en lymfkörtel blir behandlingen kortare. Man bara behöver få tre sprutor under sex veckor tid, säger han.

Allergivaccin är i oftast dyrare än behandling med antihistaminer, nässpray och ögondroppar. Det gör att relativt få allergiker erbjuds vaccin .

Samtidigt menar Lars-Olaf Cardell att samhällsvinsten skulle bli stor om fler fick vaccin. Detta eftersom pollenallergi är den vanligaste allergin idag och så många är drabbade. Enligt hans beräkningar kostar pollenallergi samhället ungefär 13 miljarder varje år.

Redaktionens tips

Pollenallergisk? Här är maten du ska undvika

Anette fick vuxenastma: "En attack kan göra mig medvetslös"

Trött hela tiden? Här är orsakerna det kan bero på – och hjälpen!

Dela på: