Kan man få D-vitaminbrist av att använda solskydd?

Kan solskydd orsaka d-vitaminbrist?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Förra året publicerades en uppmärksammad artikel i The Journal of the American Osteopathic Association som till stor del skyllde den utbredda D-vitaminbristen i världen på solskydd.

Rönen väckte en del frågor, eftersom läkare världen över förespråkar flitigt användande av solskydd. Borde risken för D-vitaminbrist – som kan leda till bland annat benskörhet, högt blodtryck, nedsatt immunförsvar och insulinresistens–- överskugga användandet av solskydd?

Nej, menar Victoria Werth, professor i dermatologi och medicin vid the University of Pennsylvania. ”Risken för hudcancer är mycket högre än den för D-vitaminbrist. Dessutom går det att D-vitaminboosta kosten genom bland annat ägg, fisk, mejeriprodukter eller kosttillskott.

Läs också: Här är de bästa källorna till D-vitamin

Victoria Werth menar också att det är en myt att solkrämer skulle hindra huden från att ta upp d-vitamin från solen. ”Med solskyddsfaktor 15 räcker en timmes solljus om dagen för att få tillräckligt med D-vitamin. Helt utan solkräm räcker det med 10 minuter.”

Hudcancer är den näst vanligaste formen av cancer (efter bröst-/prostatacancer) och den snabbast växande cancerformen i Sverige idag. 

Det finns också teorier om att solskydd gör att vi överskattar hur mycket vi kan sola, och att det bästa egentligen vore att sola mindre – men helt utan solskydd.

– Vi vet att det är nyttigt för oss att sola i lagom mängder. Och framförallt är det farligt att inte sola. Man ökar sin risk för kardiovaskulära och autoimmuna sjukdomar som diabetes, typ 1 och 2, MS och olika reumatiska sjukdomar, säger Pelle Lindqvist, till Svenska Dagbladet.

Läs också: Därför ska du inte använda gammal solkräm

Solskydd gör nämligen att huden inte blir röd i solen och på så sätt försvinner den naturliga indikationen på att man har solat tillräckligt. Dessutom tror många att när de har smort in sig kan de vara i solen hela dagen, vilket inte är fallet.

– Det är aldrig visat att solkräm gör att man kan vistas i solen längre med tanke på risken att få melanom. Om man smörjer in sig för att kunna vara i solen hela dagen, då översolar man. Du ska vara ute så länge din hud tål, och sedan sätta dig i skuggan eller ta på dig kläder.

Källa: time.com, socialstyrelsen.se, livsmedelsverket.se  Bildkälla: IBL

 

Läs också:

6 varningssignaler: Har du brist på D-vitamin? 

Vilket solskydd är bäst? 15 frågor och svar om solskydd

Redaktionens tips
Dela på: