SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Kan juice med kol rensa kroppen?

04 jan, 2016 
Anki Sundin
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: 

Jag har hört att juice med aktivt kol är bra om man vill göra en detox. Stämmer det att kol drar ut miljögifter ur kroppen?

Carolin

 

Svar:

Aktivt kol används inom sjukvården för att rädda patienter från akut förgiftning när de har svalt för mycket läkemedel, druckit farliga mängder alkohol och liknande. Men det är viktigt att tänka på att aktivt kol inte skiljer mellan gifter, läkemedel, vitaminer och andra näringsämnen.

Därför ska man inte dricka juice med aktivt kol i om man tar läkemedel, till exempel p-piller och hjärtmedicin. Effekten av dem kan minska betydligt. Även näringsämnen som vi får i oss med maten binder till aktivt kol och tas alltså inte upp i samma utsträckning.

Juice med aktivt kol är, enligt mig, en ren bluffprodukt. Först och främst är ”detox” bara ett listigt marknadsföringsord. ”Restprodukter” och ”slaggprodukter” är andra sådana begrepp. Det låter bra att vi ska bli av med gifter – vem vill inte rena kroppen från gift?

Annons

Men frågar man tillverkare av detoxprodukter så vet de inte själva vad det är för slags gifter de menar att man ska bli av med, än mindre kan de redogöra för hur det skulle gå till i praktiken. Jag skulle också vilja se långtidsstudier på regelbundet användande av aktivt kol för att se hur hälsan påverkas. Mig veterligen finns inga sådana studier gjorda.

Kort sagt finns det inga vetenskapliga belägg för att juice med kol skulle vara hälsosamt. Snarare är risken att effekten av de läkemedel vi tar minskar och att upptaget av näringsämnen blir försämrat. Lägg pengarna på ett par sköna joggingskor i stället! Blir det pengar över, köp svenskt kött, svensk mjölk och ost och Kravmärkt mat.

Anki

Annons