SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

"Kan jag äta samma till lunch och middag?"

29 jun, 2012 
Marie Tegnér
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Min sambo och jag följer MåBra:s recept och veckomeny. När vi lagar middag på kvällen vill vi gärna göra i ordning matlådor till lunch dagen efter. Men det är jobbigt att laga två olika rätter varje kväll. Därför undrar jag om det är okej att göra dubbla portioner (till fyra i stället för till två personer som det står i era recept) och äta samma mat till både middag och lunch nästa dag. Försämrar detta mitt försök att gå ner i vikt? Hur viktigt är det att hela tiden variera maten? Jag väger cirka 19 kilo för mycket.

Mia

Svar:

Jag blir så glad när jag förstår att våra recept används flitigt! Det finns absolut ingenting som hindrar att du använder recepten både som middag och lunch.

Som du ser i detta nummer av MåBra har vi gjort ett undantag från våra vanliga veckomenyer och presenterar recepten på ett annat sätt. Under sommaren vill vi gärna vara lite mer flexibla och rutinerna blir ofta rubbade. Men du kan använda samma tänk året om.

Annons

Ni kommer att spara mycket tid på att laga dubbel mängd av rätterna och sedan frysa in dem eller använda dem som lunchlåda dagen efter. För ensamhushåll lagar man förstås recepten som de står och sparar hälften.

Du får gott om variation även om det blir samma mat ibland till både middag och lunch. Och överbliven, hemlagad middagsmat är ett mycket bättre alternativ än att slänga i sig slarvmat på lunchen!

Genom att laga dubbla mängder av mat och spara det som blir över får du en veckomeny att räcka dubbelt så länge. Behöver du ytterligare recept och middagsförslag kan du gå in på www.mabra.com. Där har du matförslag som räcker hela månaden.

För dig och alla andra som vill ha riktig koll på energiintaget är det enkelt att räkna ihop kalorierna från varje måltid och sedan komplettera med mellanmål och eventuellt annat som slinker in under dagen. En kaloritabell hittar du på hemsidan där de vanligaste livsmedlen finns listade. Räkna ihop allt du äter under dagen så får du en stadig och bra viktminskning. Tänk på att din sambo troligen behöver äta lite mer än du, eftersom mäns kaloriförbrukning är högre än kvinnors.

Marie

Annons