HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Det här säger färgen på dina flytningar om din hälsa

04 aug, 2022 
MåBra Redaktionen
vattenfärg och kvinna undersöker sina underkläder
Gula, vita, gröna eller grå. Du har säkert noterat att både färgen och konsistensen på dina flytningar varierar vilket kan avslöja obalanser, könssjukdomar och status i menscykeln.
Annons
5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt demBrand logo
5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt dem

Flytningar är helt naturliga och fungerar som en del av kroppens försvar mot infektioner i slidan. Under vissa perioder är de rikligare, som till exempel under graviditet eller inför ägglossning och med åldern brukar de minska. När du har en obalans eller infektion i underlivet så brukar både färg och konsistensen på flytningarna avvika.

Färgen och konsistensen på dina flytningar avslöjar infektioner

Så hur ska en "normal" flytning se ut och hur ska den lukta? Det finns vissa färger och konsistenser att hålla utkik efter för att upptäcka sjukdomar och infektioner. I en artikel i Wellness guidar Ian Milsom, professor och överläkare inom gynekologi, oss genom flytningarnas färger och vad de kan berätta för oss.

Annons

Vit flytning
En normal flytning från slidan är lite vit och har en lätt syrlig doft som påminner om filmjölk. Oftast är den inte så riklig.

Gul flytning
Har man en svampinfektion kan man få gulaktiga flytningar. Konsistensen är grynig och kan bäst beskrivas som kesoliknande. Oftast får man även klåda i underlivet i samband med svamp.

Grå flytning
En gråaktig flytning är tecken bakteriell vaginos. Flytningarna luktar illa och påminner om fisk. Bakteriesammansättningen i slidan har då blivit felaktig och hamnat i obalans, vilket kräver medicinsk behandling. Kontakta din gynekolog eller barnmorska.

Grön flytning
Du kan även ha grönaktiga flytningar och då kan det handla om att du fått den sexuellt överförbara sjukdomen trichomonas. Flytningarna blir även rikliga, illaluktande och "skummiga" till konsistensen. Trichomonas kräver antibiotika och botas inom någon vecka. Dock ska man avstå från sexuella kontakter så länge man bär på smittan.

Brun/blodfärgad flytning
Vad som kan se ut som en bryn flytning kan också vara en mellanblödning eller en första indikation på att mensen kommit. Har man blödningar mellan menstruationer så är det viktigt att bli undersökt. Mellanblödningar kan vara tecken på infektion eller cellförändringar.

Källa: Wellness, RFSU, 1177

Annons