FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Kan 5:2 sänka ditt kolesterol?

23 nov, 2016 
5:2 bra för kolesterol?
Kan 5:2 vara ett alternativ till mediciner om du lider av högt kolesterolvärde? Viktcoachen förklarar hur du ska göra.
Annons

Fråga: Jag har vid ett läkarbesök fått veta att jag har alldeles för höga kolesterolvärden. Doktorn sa då att jag kan testa att få ner dem med hjälp av 5:2-metoden, innan vi börjar med medicinering. Har du några erfarenheter av detta och hur går jag i så fall till väga? Jag är 53 år, 170 cm lång och väger 75 kilo. Motionerar med dagliga promenader om cirka 30 minuter och är för övrigt frisk.
Sophia
Svar: Vilken fantastiskt klok doktor som vill ge dig chansen att slippa äta tabletter. Jag hade själv höga kolesterolvärden innan jag började med 5:2-metoden, men de gick ner till normalvärden efter några få månader – och jag slipper fortfarande medicin.

Börja med att läsa på om 5:2. Du hittar massor av info på nätet, till exempel på 52.mabra.com. Ge dig själv MINST tre veckor när du provar hur du trivs med att halvfasta två dagar i veckan. Du kan bli trött eller få huvudvärk i början, men det brukar ge med sig efter ett tag, så ge inte upp. Även hungerkänslorna minskar efter hand när kroppen vant sig. Jag skrev en bok om 5:2 för några år sedan, ”5:2 för kvinnor”, som är min personliga betraktelse över mina erfarenheter. Den går att köpa bland annat på nätet.

Förutom att testa 5:2 tycker jag att du ska öka din motion. Skaffa en stegräknare/app där du kan hålla reda på hur mycket du rör dig. 10 000 steg varje dag är ett minimum, gärna varvat med annan träning – styrka, smidighet och balansövningar till exempel.

Med de nya vanorna kommer du säkert att tappa några kilon, men det kanske inte skadar – du ligger lite på gränsen till övervikt. Det kommer sannolikt att göra dig piggare också!

Lycka till!

 

5:2 – så kan du äta på en fastedag

52-recept
Du kan äta goda och mättande mål även på en fastedag!
Annons