Det här är den bästa tiden på dagen att dricka kaffe

kvinna dricker kaffe
Frukostälskare? 6 anledningar att fortsätta med vanan
0:44

Efter reklamen: Frukostälskare? 6 anledningar att fortsätta med vanan

(0:44)

Slå på ljud

För många av oss är morgonkaffet en helig rutin som vi under inga villkor vill ändra på. Det har dock visat sig att morgonen inte är den bästa tidpunkten för kaffe, särskilt inte om man är ute efter att maximera effekten av koffeinet.

Den bästa tiden på dagen att dricka kaffe

Kaffe innehåller som bekant koffein och koffeinet bidrar till att höja kortisolnivåerna, vilket gör dig piggare och mer fokuserad. Våra kortisolnivåer stiger och toppar ungefär 30 till 45 minuter efter att vi vaknat - då får vi alltså en naturlig boost av energi och vakenhet. För att undvika en kortisoltopp bör man alltså vänta lite och dricka sin första kopp tidigast en timme efter att man vaknat. Då får man en bra effekt av kaffet och håller fokus och energi en bra bit in på förmiddagen.

Den sämsta tiden att dricka kaffe är på eftermiddagen och kvällen då det tar flera timmar för kroppen att bli av med koffeinet. Är man känslig bör man inte dricka kaffe efter klockan tolv, enligt experter.

Optimera effekten av kaffe

Snabbkaffe vs bryggkaffe – vilket är bäst ur hälsosynpunkt?

Kaffets effekter märks ganska snart efter att man har druckit det. Så vill man ladda energi inför ett träningspass eller en viktig arbetsuppgift bör man dricka en kopp 30 minuter innan. Att dricka kaffe innan ett träningspass kan hjälpa till både innan, under och efter träningen, genom att höja fokus och koordination samt minska uppfattning om smärta, enligt en rapport från Neuroscience & Biobehavioral Reviews. Kaffe är också ett välbeprövat knep morgonen efter en natt med för lite sömn ...

Så mycket kaffe är okej att dricka

I lagom dos är kaffe faktiskt bra för kroppen. Överkonsumtion leder till motsatt effekt och kan ge ångest, oro, sömnlöshet och skakningar. Rekommendationen är därför max fyra koppar per dag (genomsnittssvensken dricker 3,2 koppar). För personer med koffeinintolerans kan det vara bra att sänka eller helt eliminera koffein från kosten. Hur och till vad du dricker ditt kaffe spelar också roll. Helst ska man kombinera kaffet med en balanserad, protein- och fettrik måltid för en långsam frisättning av koffein. Koffein på fastande mage kan nämligen höja kortisolet och orsaka blodsockerproblem.

Källa: Livestrong.com

Foto: TT

Utvald läsning