FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Forskning visar: Tillsats i julskinka kan vara cancerframkallande

19 dec, 2022 
Två olika julskinkor

Tillsatser som finns i julskinkan kan vara skadliga för vår hälsa. På sikt kan de till och med orsaka cancer, visar ny forskning.
– Den här rapporten bekräftar att det är önskvärt att vi får i oss mindre nitrosaminer, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket till SVT.

Annons

Nitrit heter tillsatsen som bland annat ger skinkan dess rosa färg. Under en längre tid har diskussioner förts om riskerna med både nitrit och nitrat i livsmedel som används som konserveringsmedel, främst i charkprodukter som korv och bacon.

Se också: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

I mitten av november, drygt en månad före jul, kom en färsk forskningsrapport från EU:s livsmedelsmyndighet EFSA. I den drar forskarna slutsatsen att nitrit i våra livsmedel måste minska rejält, som bland annat SvD och SVT har uppmärksammat.

Tillsatsen har visat sig ha en större skadlig effekt än vad man tidigare anat.

– Slutsatserna från vår utvärdering är oroande. Det är inte bara en forskningsfråga, utan användningen av nitrat måste minska i charkuteriprodukter, sa Bernard Uhl, chef för EFSA, i en utfrågning i EU-parlamentet tidigare i november, enligt SVT.

Annons

2017 gjordes en studie där forskarna inte hade tillräckligt med data huruvida det fanns ett samband med att exponeras för tillsatserna och en fara för hälsan.

Tillsatserna kan vara cancerframkallande

Men enligt den senaste forskningsrapporten är det högst troligt att personer i alla åldrar får i sig ohälsosamma mängder via maten. Nitrit och nitrat kan ombildas till nitrosaminer i kroppen, som i sin tur kan öka risken för cancer.

Just nu är EU i en process med att skärpa gränsvärdena för nitrit och nitrat, skriver SVT. Slutsatserna i forskningsrapporten ska först fastställas innan EU:s alla medlemsländer kommer överens om ett nytt gränsvärde för tillsatserna.

Livsmedel som innehåller nitrat och nitrit

Nitrat finns som både livsmedelstillsats för att hämma bakterietillväxt, men även naturligt i vissa råvaror.

  • Bland annat finns nitrat i gröna bladväxter som spenat, sallad och ruccola. Nitrit finns också naturligt i grönsaker, men i mycket mindre mängder än nitrat.

  • Nitrat och nitrit kan finnas i dricksvatten från egen brunn.

  • Nitrat och nitrit kan finnas i de livsmedel där tillsatserna är godkända, till exempel i charkprodukter.

Hur vet man om livsmedlet innehåller nitrit eller nitrat?

Om tillsatserna nitrat och nitrit finns i livsmedlet ska det stå i ingrediensförteckningen. På förpackningen ska du kunna läsa:

  • Tillsatsens funktion, det vill säga konserveringsmedel.

  • Tillsatsens E-nummer eller namn: E 249 (kaliumnitrit), E 250 (natriumnitrit), E 251 (natriumnitrat) och E 252 (kaliumnitrat).

Källa: Livsmedelsverket

Annons

Till SVT säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket att ju mindre vi får i oss av dessa tillsatsämnen, desto bättre.

– Den här rapporten bekräftar att det är önskvärt att vi får i oss mindre nitrosaminer och ökar den säkerhetsmarginal som man vill ha till de nivåer som kan orsaka ohälsa.

Cancer av julskinka – så oroliga bör vi vara

Men vi ska inte vara alltför oroliga över att äta den griljerade skinkan på julbordet, menar Emma Halldin Ankarberg.

Det är det generella intaget av nitrosaminer i maten som kan vara en hälsofara.

– Vid jul äter vi av tradition mycket skinka och annat kött. Men hälsoriskerna ökar inte bara för att man äter julskinka några veckor om året. Om man däremot vet med sig att man äter mycket rött kött och chark under hela året tycker jag att man både för hälsans och miljöns skull kan försöka vrida om till lite mer vegetarisk kost, säger toxikologen till SVT.

Enligt henne är det befintliga rådet i dag att man inte ska få i sig mer än 500 gram rött kött eller chark i veckan.

Annons