Höga matpriser kan ge god effekt på folkhälsan – om vi väljer klokt

Kvinna som plockar champinjoner i matbutiken.

Stigande matpriser, rusande el- och drivmedelspriser, krig och världsoro… Många är de saker som nu gjort det dyrare att leva på flera fronter.

De som redan har det tufft ekonomiskt kommer att drabbas först och hårdast. Men det finns en motbild som kan vara värd att reflektera över, enligt en kommentar i Svenska Dagbladet.

Historien har nämligen visat oss att ekonomiska kriser kan ge goda effekter på folkhälsan, om vi svänger om till ett matbord bestående av mer växtbaserade och billigare livsmedel.

Se också: 5 supergrönsaker som kan förlänga ditt liv

5 supergrönsaker som kan förlänga ditt liv
1:20

Efter reklamen: 5 supergrönsaker som kan förlänga ditt liv

(1:20)

Slå på ljud

Slapp undan svält – och dödligheten sjönk

Skribenten lyfter Danmark som ett exempel. Där la man om livsmedelsförsörjningen radikalt under första världskriget. Människor uppmanades att äta det som tidigare gått till grisfoder, i stället för att äta köttet. Bland annat rågbröd, gröt, potatis, grönsaker, mjölk och lite smör stod då på middagsborden.

Följden blev att danskarna slapp undan svält, åt mer grönsaker, reducerade sitt kaloriintag och att dödligheten i hjärtsjukdomar sjönk bland befolkningen.

Efter andra världskriget visade en uppmärksammad studie att åderförkalkning och dödlighet i hjärtsjukdomar och diabetes hade sjunkit i Sverige, Norge och Finland under krigsåren. En mer växtbaserad och kalorisnål kost lagad från grunden verkade även här ha gett en positiv inverkan på hälsan.

Håll matkostnaderna nere när priserna rusar – expertens tips

Frukt och grönt både ekonomiskt och hälsosamt

Om vi ser till Sverige i dag så äter svenskarna generellt för lite frukt och grönsaker och för mycket kött, socker och salt, enligt Livsmedelsverket. När priserna inte främst stiger på frukt och grönt utan snarare på exempelvis kött, ägg, smör och kaffe, har vi möjlighet att förändra detta. Inte bara för hälsans skull utan även plånbokens.

Att äta mer baljväxter, som ärtor, bönor och linser eller rotfrukter som morötter, potatis och rödbetor har även innan inflationen ofta lyfts som ekonomiskt. Att äta efter säsong likaså. Det blir ofta också billigare och hälsosammare att laga mat från grunden.

Janne lagar 500 matlådor på två veckor – för 7 kronor per portion

Frukt och grönt som ökat marginellt i pris senaste året

  • Potatis
  • Tomater
  • Blomkål
  • Sallad
  • Salladskål
  • Djupfrysta grönsaker
  • Äpplen
  • Avokado
  • Päron

Värsta eltjuvarna i hemmet – och de som faktiskt inte drar så mycket

Källa: Svenska Dagbladet, Livsmedelsverket

Se också: Frukten och bären med mest protein
0:59

Efter reklamen: Se också: Frukten och bären med mest protein

(0:59)

Slå på ljud

Utvald läsning