SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Johannas fina bild visar varför vi inte ska tro på allt vi ser online

16 maj, 2023 
Johanna Bladh
Influencern Johanna Bladh lade upp en bild på hur hennes kropp i olika vinklar, ljus och kläder – för att påminna om att allt man ser i sociala medier inte alltid rimmar med verkligen. I kommentarsfältet möttes hon av en mängd olika åsikter rörande hennes starka budskap.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Med nästan 100 000 följare på Instagram är småbarnsmamman och journalisten Johanna Bladh, 29, en av Sveriges mest omtyckta influencers. Så gott som dagligen uppdaterar hon sitt flöde med bilder, med samma röda tråd: Att visa och hylla kvinnokroppen precis som den är.

12 kroppspositiva ledord vi alla borde leva efterBrand logo
12 kroppspositiva ledord vi alla borde leva efter

För ett par dagar sedan lade hon upp en bild för att visa hur en kropp kan förändras genom att den fotas i olika vinklar, med olika kläder och annan ljussättning.

Johanna Bladh hyllar kvinnokroppen i sina sociala meder

Orsaken till att hon valde att lägga upp den här bilden var för att påminna om att man ska sluta jämföra sig med det man ser i sina sociala medier. I en intervju med föräldramagasinet Motherhood berättat hon att hon ofta får meddelanden av tjejer som känner sig dåliga och otillräckliga.

Annons

– De ser bara snygga, lyckliga, duktiga människor i flödet och då är det så lätt att tro att alla andra är lyckade, medan de själva känner sig mänskliga och otillräckliga, säger hon i samma intervju.

Inlägget Johanna lade upp.

Inlägget möttes av kärlek – och kritik

Johanna är van med snabb respons, och det tog inte länge innan hennes följare började kommentera.

De flesta tackade henne för att hon skrev om detta och för att hon är en så fin förebild.

”Jag tycker att du är otroligt modig och stark som visar hela dig. Det är så viktigt och du är en fantastisk förebild. I mina ögon är du otroligt vacker både inuti och utanpå. Hoppas du orkar fortsätta!!!”, skriver en följare.

”Ja! Fler av dessa inlägg och hoppas andra influensers vågar hänga på!!! Dessa bilder kan göra skillnaden mellan liv och död!!”, kommenterar en annan.

Annons

”Lägger ingen värdering i hur någon ser ut”

Dock fanns det några som var av en annan åsikt och tyckte att Johanna gör en för stor grej av alltihop. Att normalisering sker när man behandlar kroppar lika, oavsett om de finns spår av en graviditet eller liknande. Den kanske inte behöver kommenteras överhuvudtaget?

Johanna menar dock att hennes post inte handlar om vad som är ”snyggt”, att det inte är någon före- och efterbild.

– Det här inlägget lägger ingen värdering i hur någon ser ut, alla får se ut precis som de vill! Den här posten visar bara att det är lätt att förändra sitt utseende på bara några sekunder – och att man därför inte ska tro på allt man ser i flödet, säger hon till Motherhood.

Foto: TT/Privat

Annons