HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Jobbstressen blev till utmattning – och drev Peter in i döden

26 mar, 2018 
Efter en lång tid av omstruktureringar, nedskärningar och chefer som inte lyssnade blev Peter sjukskriven för utmattningssyndrom. Men vid det laget var det redan för sent – bara en månad senare valde han att ta sitt liv.
Annons

Peter var en omtyckt kollega och tvåbarnspappa, gift med Frida sedan 21 år tillbaka och beskrivs som en väldigt kompetent och lojal person som alla litade på. Han hade inga egentliga intentioner att göra karriär och bli chef – men när hans chef blev sjukskriven började helvetet.

Peter fick ta över chefens arbetsuppgifter – ”tillfälligt”. Men den chefen kom inte tillbaka, och hans ersättare skulle inte ha samma roll som sin företrädare – och Peter blev kvar med jobb för två.

Läs också: 8 kända svenska kvinnor berättar om sin utmattning

– Hans tjänst var gott och väl 100 procent innan dess, så det blev jobbigt för honom. Men han ställde upp ändå, minns Frida när hon intervjuas av Resumé.

Kollapsade i hallen

Bara en månad senare får han veta att hans företag ska slås ihop med ett annat och att nedskärningar kommer att ske. Samtidigt blir Peter inslängd i ett nytt projekt som egentligen inte skulle ha rört honom – men den som skulle ha tagit projektet var sjukskriven.

Annons

– Jag var verkligen orolig för hur det skulle gå eftersom Peter redan jobbade så pass mycket och täckte upp för två personer. Hur kunde någon tycka det var lämpligt att han involverades i det? Han sa att ”jag ska bara stå ut till semestern” men jag tror att han kände sig utnyttjad. Att företaget inte hade respekt för honom och hans liv, säger Frida till Resumé.

Hon märkte gradvis att Peter började må sämre. Han hade sammanlagt 89 sparade semesterdagar 2015. Han försökte prata med både sin närmaste chef och företagets vd – men istället för att få avlastning fick han ytterligare uppgifter. Frida säger att han blev arg och ledsen och började söka andra jobb, men redan här var utmattningen långt gången.

Läs också: Karin Adelsköld om vägen tillbaka efter utmattningen

Frida berättar om en kväll när hon läste godnattsagor för barnen och hörde Peter komma hem i hallen – och en plötslig duns. Hon sprang ut och fann honom liggandes på hallgolvet, avsvimmad.

Annons

De uppsökte läkare, och det konstaterades snabbt att han drabbats av utmattningssyndrom och Peter sjukskrevs direkt. Men på jobbet hade man problem att ersätta honom – fyra personer fick tas in för att göra hans arbete och Frida kom en gång på Peter med att sitta hemma i en telefonkonferens med sin chef bland annat.

– När Peter lagt på sjönk han ihop mot bordet och började gråta. Jag fick hjälpa honom de tre meterna från köket till sängen. Han sa: ”Nu behöver jag aldrig mer prata med de här människorna.” Han hade sagt upp sig från företaget.

Var tyst om depressionen

Men även om Peter verkade må bättre höll han sin depression inom sig. Bara dagen innan självmordet pratade han om hur skönt det skulle bli att komma bort på familjens planerade vinterresa.

Läs också: 15 saker du önskar att andra förstod när du drabbats av utmattning

– Han var den sista människan jag trodde skulle kunna göra något sådant. Vi växte upp tillsammans, levde tillsammans, skaffade barn tillsammans och han var en fantastisk pappa. Vår plan var att bli gamla och grå ihop, berättar Frida.

Annons

Men så kom den där dagen i slutet av november 2015.

För ovanlighetens skull skulle Frida komma hem före barnen – något Peter var medveten om. Hon kommer hem och ser en lapp på den låsta badrumsdörren med texten ”Ring 112” samt en uppmaning att inte öppna dörren. Men Frida skulle inte lyda lappen utan får tag på en granne som hjälper henne öppna badrumsdörren.

Därinne hittar hon sin man livlös, med avskedsbrev och vigselring på byrån. Peters liv går inte att rädda.

Läs hela berättelsen om Peter och Frida, och hennes kamp för att få rätt mot företaget som hävdar att de inte visste något om Peters stora arbetsbörda.

Läs också: Barbro, 65: ”Jag har varit utmattad – i 30 år”

FOTNOT: Peter och Frida är fingerade namn.

Källa: Resumé Foto: IBL

Tecken på utmattningssyndrom:

Du har ingen energi och upplever en stor trötthet som inte går att vila bort.

Du känner dig utmattad.

Du har svårt att somna på kvällen eller vaknar många gånger under natten.

Du är lättirriterad, orolig och nedstämd.

Du har ångest.

Du glömmer saker och har svårt att koncentrera dig.

Du har problem med att planera och genomföra uppgifter.

Du har fysiska besvär som hjärtklappning, yrsel och värk.

Du är väldigt känslig för ljud.

Du kan få olika typer av besvär från magen och tarmarna.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Annons