Jessica Almenäs efter utbrändheten: "Minnet är allvarligt skadat"

I somras födde Jessica Almenäs, 41, sitt tredje barn och sedan dess har det varit fullt fokus på familjen. Men för två år sedan var jobbet och karriären en stor del av programledarens liv, och till slut blev det för mycket. Efter hösten 2015 tvingades Jessica Almenäs skära ner på jobb, då hon efter en intensiv period gått in i väggen. I ett nytt blogginlägg talar hon nu ut om den tuffa perioden och om hur hon kämpat sig tillbaka.

”När blir man frisk egentligen? Blir man nånsin helt ”frisk”? Nej, jag tror faktiskt inte det. Man blir aldrig mer sig lik iallfall. En del av jaget är förlorat för alltid, på gott och ont”, inleder hon inlägget med.

Almenäs skriver om hur hon blivit inspirerad av komikern och programledaren Karin Adelsköld, 44, efter att hon medverkat i TV4:s ”Malou möter” där hon nyligen berättade om hur även hon drabbats av utmattningssyndrom. Adelsköld poängterade i programmet, att man faktiskt får en hjärnskada när man drabbas av utmattningssyndrom, något som Jessica menar att hon kan relatera till.

Läs också: Karin Adelsköld: Det är en stor skam att gå in i väggen

”Min hjärna funkar definitivt inte som innan. Även om  jag är tillbaka och jobbar och ändå känner mig ganska bra så är det en del saker som hänger kvar”, skriver hon.

Och för att förklara hur utmattningen påverkat henne, har Jessica Almenäs staplat upp ett flertal punkter där hon beskriver vad som hänt med henne sedan hon gick in i väggen. Hon berättar bland annat om hur hon än idag är mycket mer stress- och ljudkänslig, om hur sociala sammanhang kan trötta ut henne mycket och om hur hennes minne blivit kraftigt försämrat.

”Min minnesfunktion är allvarligt skadad. Långtidsminnet är näst intill utplånat och från tiden när jag blev sjuk minns jag nästan ingenting. Kommer inte ihåg ansikten (inte ens på folk jag är bekant med) eller namn eller vad jag pratat om med folk”, skriver hon.

Läs också: Almenäs: Vet vad som är bäst för mig och mitt barn

Men trots att listan över saker som påverkat henne negativt, kan göras lång, mår hon idag mycket bättre. Dessutom menar hon att den tuffa perioden faktiskt lett till något positivt på vissa sätt, då hon valt att göra en del förändringar vad gäller hennes livsstil.

”Jag prioriterar helt annorlunda idag. Spenderar mycket mer tid med familjen och med barnen. Är mer delaktig i barnens aktiviteter. Eftersom jag inte klarar av att jobba så mycket som jag gjorde förr och samtidigt ratta skeppet familjen så har jobbet fått stryka på foten lite”, berättar hon.

Läs också: TV-profilen ryter ifrån mot kroppsfixeringen: ”Jag äger min egen kropp

Men även om Jessica har gjort dessa omprioriteringar i vardagen, menar hon själv att vissa saker aldrig kommer att bli som förr.

– Måste säga att jag verkligen, verkligen saknar min ”gamla” personlighet, skriver hon och fortsätter i nästa punkt av listan med att beskriva vad det är hon fortfarande behöver jobba på:

– Svårare att känna glädje och tycka att saker är roliga. När jag var som sjukast var jag apatisk inför det mesta. Tittade på enorma mängder skräckfilmer för att känna något alls. Det har blivit bättre, men jag tycker fortfarande att det mesta är mer jobbigt än roligt. Fan vad sorgligt egentligen.

Foto: IBL, Instagram

Artikeln publicerades först på Hänt.se.

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

Redaktionens tips