SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Jag är galet sötsugen!

14 aug, 2013 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:
Jag har kört fast i ett dåligt mönster, där jag lagt mig till med ett otroligt sötbegär. Om jag klarar en dag utan godis så är jag stolt. Men mest är jag förstås besviken över att inte orka hålla emot. Jag är egentligen en väldigt social person, gillar att ha mycket folk omkring mig och hitta på saker. Men sedan jag flyttade till en ny stad där jag inte känner någon, och min relation tog slut i samma veva, så har det blivit väldigt ensamt.

Jag jobbar heltid, åker hem till min ensamhet, tränar ibland, äter godis och sover. Jag funderar på om detta med godiset har blivit som något slags substitut. Jag inser vad allt socker gör med min hälsa och känner att jag måste få bukt med det. Men hur ska man tänka då?

Camilla

Svar:

Nog är det lätt att hamna i dåliga vanor, det är mycket svårare att bryta dem. Jag tror det är som du säger att om man inte är nöjd med sin situation så försöker man kompensera – inte sällan med mat eller godis. Ofta blir det också ännu svårare att bryta ett mönster när man kräver att det ska upphöra till hundra procent, och speciellt om man inte heller försöker ersätta vanan med något annat beteende.

Annons

Jag tycker att du ska börja med att fundera kring vad det är du saknar. Du hävdar att du är social, men din beskrivning av hur du har det här och nu säger något helt annat. Vad skulle du kunna göra för att närma dig dina sociala behov igen? Finns det föreningar där du bor? Kan du pröva något nytt? Föreslå någon av dina kolleger att göra något tillsammans? Bjuda hem någon?

Försök att lägga in någon eller några aktiviteter i veckan. Men såklart kan sötsuget finnas kvar ändå. Fundera kring om du kan se några mönster över dagen. Handlar suget om att du äter oregelbundet? För lite? Eller förväxlar du det med hunger på kvällen?

Sedan kanske du inte behöver sträva efter att helt sluta med godis. Det tar väldigt mycket energi att försöka hålla ett sådant mål, särskilt som hjärnan fokuserar på just det vi inte vill göra. Dessutom får du onödiga känslor av misslyckande om du inte klarar att hålla förbudet. Var inte så hård mot dig själv.

Det är bättre att du tillåter dig att äta godis under mer kontrollerade former. Hur mycket, hur ofta och vad känns okej att äta? På det här sättet lägger du upp en strategi som hjälper dig avdramatisera godisätandet, och då brukar också sötsuget minska.

Kerstin

 

Annons