Corona: Därför ska du INTE sätta munskydd på små barn

Videon kunde inte hittas

Uppdaterad november 2020.

Frågan om huruvida munskydd hjälper mot smittspridningen av coronaviruset SARS-CoV-2 är vilt debatterad, och riktlinjerna skiljer sig åt i olika länder. I vissa är det obligatoriskt om du ska gå ut – i andra avråder man från det.

Nu har Folkhälsomyndigheten svängt i frågan och menar att det kan skydda mot droppsmitta, som är det primära sättet för coronaviruset att sprida sig.

– Man har de senaste dagarna sett i publikationer att munskydd kan ge ett visst skydd. Vi får ny kunskap hela tiden. Nu finns det data som visar att de kan hjälpa i smittsituationer. Munskydden kan ha en viss roll när det gäller att exempelvis dämpa hostningar och nysningar, sa Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, när hon var med i SVT-programmet Agenda.

Framförallt skyddar munskydden omgivningen, genom att fånga att dropparna från den som bär masken, om den nyser eller hostar. Men nyare studier visar att munskydd kan skydda bäraren mer än man tidigare trott

Varning från myndigheten

Men när myndigheterna i USA gick ut med råd om att alla som går ut ska ha munskydd på sig dök snart frågan upp från oroliga föräldrar om vad som gäller för små barn och bebisar. Och där var CDC, amerikanska smittskyddsmyndigheten, snabba att svara.

De rekommenderar inte att man sätter munskydd på något barn under två år. Detta beror på att små barns luftvägar är mycket trängre än vuxnas, vilket gör att det kan bli svårt att andas för dem, och det är inte säkert att de själva kan ta av sig masken om det blir jobbigt.

Vissa masker kan dessutom ha små delar som kan lossna och bli en kvävningsfara för en liten bebis.

Munskydd på barn

Samtidigt är risken stor att munskydd inte fungerar lika effektivt på bebisar, för att de inte förstår att munskyddet måste sitta på plats och helst inte ska röras med händerna så mycket. Så här ska munskydd användas!

Andra som inte bör bära munskydd är personer med andningssvårigheter, som är medvetslösa, rörelsehindrade eller av någon annan anledning inte själva kan ta av sig skyddet om det skulle behövas.

Hur skyddar man små barn från covid-19?

Istället för att sätta munskydd på sin bebis menar experter att social distansering är att rekommendera föräldrar med barn under två år. Det, i kombination med god handhygien.

Kanske är det också läge att vara extra försiktig på offentliga platser, då barn har en förmåga att vilja röra på allt möjligt och stoppa saker i munnen.

Men inga munskydd alltså!

Källa: CDC, Huffpost Foto: TT

Läs mer:

Törs man använda linser under corona? Så säger optikern!

Coronaviruset: 9 saker vi fortfarande inte vet om covid-19

Coronasmittad bebis får intensivvård i Uppsala

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning