SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Instagram gömmer likes – för att minska psykisk ohälsa

06 aug, 2019 
Instagram fortsätter att dölja antalet likes i allt fler länder. Här är förklaringen bakom, och några av de viktigaste för- och nackdelarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Redan i våras gjorde Instagram de första testerna med att gömma antalet likes. Kanada var först ut, och i mitten av juli följde uppdateringen även i Australien, Nya Zeeland, Italien, Irland, Japan och Brasilien. 

Vad menas med att Instagram ”gömmer likes”?

Med den nya uppdateringen kan man själv se hur många som gillat ens inlägg, men andra kan inte se det totala antalet. Det går fortfarande att se vilka som gillat inlägget, men vill man veta exakt hur många det är får man helt enkelt lov att räkna manuellt.

Varför döljer Instagram antalet gillamarkeringar? 

Det främsta syftet är att minska statusjämförelser och omedvetna popularitetstävlingar. Genom att inte visa antalet likes offentligt hoppas man att en del av pressen som sociala medier kan orsaka ska släppa.

”Vi hoppas att uppdateringen hjälper till att skifta fokus från att få många likes till att dela mer av sådant man verkligen gillar” säger Mia Garlick, policychef för Facebook i Australien och Nya Zeeland.

Annons

De orealistiska förväntningar på livet och oss själva som sociala medier kan bidra till är ett välkänt och växande problem. Flera undersökningar visar att sociala medier bidrar till att öka komplex, depression, ångest och känslor av ensamhet – värst drabbade är unga kvinnor. Och i en studie häromåret pekades Instagram ut som värst av dem alla. Samma studie menade också att sociala medier är mer beroendeframkallande än både cigaretter och alkohol.

Kan förändringen vara dålig för influencers?

Eftersom gillamarkeringar är ett mått på engagemang så kan dolda likes eventuellt ligga en del influencers i fatet då företagens motivation till samarbeten riskerar att minska. När uppdateringen lanserades var det därför många som var emot och bad Instagram att ändra tillbaka.

Om den nya funktionen kommer till Sverige eller inte, och om det i så fall blir standard är oklart än så länge. Hur det slutar återstår alltså att se, men försöket ligger onekligen i tiden.

Källa: The Telegraph, Bustle

Bildkälla: TT

 

Läs mer:

10 skäl att sluta med sociala medier NU!

Hjärnforskaren: Så spelar Snapchat på ungas sårbara punkter

9 saker alla par måste sluta upp med på sociala medier

Annons