Innan du köper gurkmeja som kosttillskott – 5 saker att tänka på

Har du, precis som så många andra, fått höra att gurkmeja är den nya trendörten och att den är så där oerhört nyttig? Innan du köper gurkmeja som kosttillskott bör du läsa detta.

1. Hur stora hälsofördelar finns det dokumenterat egentligen?

Flera studier har visat att gurkmeja har flera hälsofördelar, från att reducera smärta till att skydda hjärnan mot stroke och Alzheimers. Men hittills har de allra flesta studier varit utförda på djur eller i labb – inte på människor. Det finns definitivt anledning till att vara optimistisk, men tro inte att gurkmeja är svaret till all världens sjukdomar.

2. Det finns inga exakta rekommendationer för rätt dosering

Olika studier säger olika mängder. En studie menar att 200 mg kurkumin (en antioxidant i gurkmeja) är tillräckligt medan andra studier visar att en dosering på 5000 mg utspridda under dagen ger resultat. Enligt Prevention bör man starta med en dos på 500-1000 mg per dag vilket är en säker och effektiv mängd.

Läs också: Golden milk – så gör du hälsodrinken

3. Det finns risker

Några av de bästa studierna på gurkmeja visar att tillskott av örten kan ge en ökad risk för njursten. Dessutom finns det, som med all typ av kosttillskott, en risk att de är kontaminerade och felmärkta.

4. Du måste ta gurkmeja med mat

Din kropp får anstränga sig för att absorbera gurkmeja när du sväljer örten utan något annat till. Men tar du däremot gurkmeja med fet mat som nötter, olivolja eller turkisk yoghurt hjälper du kroppen på vägen.

Läs också: Nya trendvitaminerna – 3 att ha koll på

5. Summa summarum…

Det bästa sättet att få i sig gurkmeja är att addera det i din matlagning istället för att svälja det i pillerform. Och är du ändå pro-piller bör du fundera på de två punkterna ovan.

Källa: Prevention

 

8 anledningar att äta mer gurkmeja

Läs också: 8 anledningar att äta mer gurkmeja

 

 

Utvald läsning