Huskurer mot svamp i underlivet: De här fungerar – och de gör det inte

Vitlök och havtorn mot svamp i underlivet.
Gynekologen vill bryta tabut kring kvinosjukdomar: "Var stolt över din vagina"
Slå på ljud

Svamp i underlivet drabbar omkring tre fjärdedelar av alla kvinnor – och cirka 45 procent för det upprepade gånger. Det vanligaste symtomet vid svampinfektion är intensiv klåda, följt av sveda, irritation och smärta vid samlag. Vissa, men inte alla, får också flytningar. Den är oftast tunn, luktlös och ibland kesoliknande.

– Det är inte farligt, men kan bli handikappande om infektionen blir kronisk eller leder till eksem, säger Helena Strevens, överläkare i obstetrik och gynekologi på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Det finns en hel del receptfria läkemedel som hjälper mot svampen, bland annat i form av salvor, krämer och vagitorier. Men överanvändning av receptfria hjälpmedel kan göra dem mindre verksamma, då svampen kan bli resistent. Då måste du söka hjälp av en gynekolog och kanske få starkare mediciner.

Eftersom underlivssvamp är så vanligt är det inte konstigt att kvinnor genom tiderna experimenterat med olika huskurer för att lindra klådan. Dock har vissa fått oförtjänt gott rykte utan bevisad effekt.

Här är 7 vanliga huskurer mot underlivssvamp

Honung – nja

Honung sägs ha antiinflammatoriska egenskaper, och vissa sorter innehåller laktobaciller – som har vissa, om än svaga, vetenskapliga bevis för att kunna hjälpa kroppen kämpa svampen

Vaselin – ja

Alla kvinnor har en viss mängd svamp i underlivet helt naturligt. Det är först när svampen får fäste, till exempel i ett sår eller skav, som man får en svampinfektion.

Istället för att klia kan du smörja med vaselin, som skyddar huden och gör den smidig samtidigt som det hjälper den att läka.

– Det är bra mot småsår och får dem att läka snabbare. Smörj in underlivet med det efter tvätt. Och kom ihåg att inte använda tvål, den är basisk och stör den sura miljön i underlivet, säger Helena Strevens till MåBra

Filmjölk – nej

Även här kommer laktobacillerna in i bilden. Man har trott att man genom att tillsätta laktobaciller, som även finns naturligt i ett välmående underliv, kan bota svamp. Laktobaciller finns det även gott om i yoghurt.

– Det kan kännas svalkande men det finns ingen forskning som tyder på att det har någon effekt, säger Helena Strevens till Aftonbladet.

Det finns dock en del forskning som tyder på att tillskott av laktobaciller i kombination med läkemedel mot svamp kan ge ett mer effektivt resultat.

Oljor – ja OCH nej

Det finns många kvinnor som menar att de blivit hjälpta av olika sorters oljor: Olivolja, sesamolja, oreganoloja, tea tree-olja etc. 27-åriga Therese Larsson berättar för Aftonbladet att hon lyckades bli av med sin svåra underlivssvamp med hjälp av havtornsolja:

– Efter att ha börjat tvätta med havtornsolja när jag duschar och sova utan trosor, och använda bomullstrosor mer i vardagen, så har jag inte haft några problem med svamp på närmare ett och ett halvt år, säger hon.

Helena Strevens tipsar om att tvätta med babyolja, som har samma funktion som vaselin, den gör huden smidig och skyddar mot sår.

Tea tree-olja och borsyra (en annan huskur) kan dock vara starka och ge frätskador på slemhinnan – var försiktig med dessa!

Sockerfritt – nej

Gravida kvinnor och diabetiker får oftare problem med svamp. Båda dessa tillstånd ökar sockerhalten i slidans slemhinneceller – vilket gör att svampen trivs bättre. En del har därigenom dragit slutsatsen att en sockerfri kost kan hjälpa mot underlivssvmp, men för det finns inga belägg i forskning.

Bada i ättika eller vinäger – nej

Det finns påståenden om att man i ett varmt bad kan hälla i några deciliter antingen ättika eller äppelcidervinäger och sitta i en stund. Detta ska hjälpa underlivet med ph-balansen. Detta ska även hjälpa mot fotsvamp.

Vi hittar dock inga vetenskapliga belägg för att detta skulle hjälpa mot vaginal svamp. En studie på äppelscidervinäger visade att vinägern hade god antibakteriell förmåga även utspädd med tre fjärdedelar (alltså betydligt högre konentration än någon deciliter i ett badkar), men effekten mot svamp var desto sämre.

Vitlök – nej

En studie från 2005 visade att vitlök kunde ha viss effekt mot candida albicans, den vanligaste typen av svampinfektion – men om man skulle få samma resultat utanför ett labb var tveksamt. Vill du testa vitlök mot svamp, gör det genom att tillsätta mer vitlök i maten. Det finns vissa som påstår att kan ska föra upp vitlöksklyftor i slidan – men här finns rapporter om sveda och smärta, så det rekommenderar vi inte.

En del av dessa huskurer är helt ofarliga och om inget annat fungerar kan du testa dessa. Andra kan göra problemen värre – är du inte helt säker på att det är svamp du har bör du alltid låta en gynekolog avgöra.

Foto: TT

Utvald läsning