Hur ska jag göra för att hålla mig till planen?

Fråga:

Jag är en kvinna på 64 år som gärna vill gå ner tio extrakilon, men jag misslyckas varje gång. Jag har stora planer på att börja med 5:2, gå med i Viktväktarna eller följa någon annan diet, men varje gång går planerna i stöpet. Det kan vara semesterresor som kommer emellan – eller andra avbrott i vardagen. Hur kan jag hålla mig till mina planer?

Birgitta

Svar:

Tack för din fråga! Du är inte ensam om den här upplevelsen. Man vill så gärna lyckas och känner sig taggad när man bestämmer sig, men sedan tar andra känslor över och allt rinner ut i sanden. Känslan av misslyckande infinner sig, och då kommer kanske tröstbeteendet in i bilden. I värsta fall får man ytterligare en viktuppgång som resultat.

Nyckeln till att lyckas ligger i att bli så engagerad i sitt beslut att det blir viktigare att fullfölja än att falla till föga för andra frestelser. En annan framgångsfaktor är att vara mentalt välförberedd och att lägga ribban på en lättuppnåelig nivå. De här två sakerna hänger ihop.

Gör så här: Ta reda på hur några olika metoder fungerar och fundera över vilken som skulle kunna passa in i din vardag, och vilken som känns okej utifrån vad du får ”offra”. Bestäm dig för den som känns roligast och koncentrera dig på alla fördelar du kommer att nå.

Prata med en väninna eller kanske maken som behöver göra samma förändring som du själv – och gör en utmaning tillsammans där ni belönar er när ni uppnått ett visst mål. Notera alla fördelar och tänk att det här ska bli roligt och spännande. Engagera dig genom att läsa recept och skriv en veckomatsedel och inköpslista.

I grunden handlar det om att verkligen bestämma sig och inte låta något rubba det beslutet. Skulle det gå åt skogen en dag – lägg det bakom dig och ta nya tag igen. Det är det långsiktiga målet som är viktigt, och när du väl fått in de nya rutinerna blir det lättare och lättare.

Marie

Utvald läsning