SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

"Hur ska jag äta efter en pulverkur?"

14 maj, 2013 
Marie Tegnér
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Jag har precis gått ner 10 kilo med pulverdiet. Hur föreslår du att jag ska fördela mina kalorier under dagen för att fortsätta gå ner i vikt? Vad är bra att äta, hur mycket fett/proteiner/kolhydrater bör en tallrik innehålla?

Emma

Svar: 
Så härligt för dig att få återgå till vanlig mat efter en period med pulverdiet. Du har troligen legat på ett mycket lågt energiintag och nu vill du tydligen fortsätta neråt några kilo till med en balanserad och varierad mathållning.

Jag tycker att det är allra bäst om du kan hitta en matstil som du trivs med och som passar din kropp. Tallriksmodellen är utmärkt och enkel att följa och den kan du ha som utgångspunkt. Den innebär att halva tallriken består av grönsaker, cirka en fjärdedel kommer från potatis/pasta/ris och den återstående fjärdedelen är proteinrika livsmedel såsom kött, fisk eller vegetariska alternativ.

Under viktminskningsperioden är det viktigt att du så långt som möjligt utesluter socker och andra snabba kolhydrater, och att du håller koll på kalorierna. För viktminskningens skull är kaloriintaget viktigast att ha koll på, men för att du ska må bra är det väsentligt att du får i dig all näring som kroppen behöver. Om du följer tallriksmodellen behöver du inte vara jättenoga med den exakta fördelningen mellan fett/protein och kolhydrater. Det brukar balansera sig självt om man äter varierat. I variationen ingår naturligtvis även frukt, rotfrukter och magra osötade mejeriprodukter. Du kan med fördel använda alla recept som du hittar i MåBra och på mabra.com. Där är alla recept också kaloriberäknade för att du enkelt ska kunna hålla koll på ditt intag.

Annons

Det finns andra mer sifferfokuserade riktlinjer men som kräver att du har kunskap om livsmedlens näringsinnehåll. Som du säkert känner till finns det olika teorier om vad som är bäst för kroppen. Somliga förespråkar mer protein och fett, medan andra anser att det finns hälsorisker med att äta alltför mycket – främst animaliskt – fett. Lagom av allt är min paroll.

Livsmedelsverket rekommenderar att kosten ska vara uppdelad på cirka 15 procent protein, 30 procent fett och 55 procent kolhydrater. För en vuxen person innebär det cirka 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag. Max 30 procent av ditt dagliga energiintag bör alltså komma från fett och resten från kolhydrater.

LCHF är en diet som går ut på att äta lite kolhydrater men mycket fett. Vad som räknas som ”lite kolhydrater” och ”mycket fett” är en fråga som det finns olika åsikter om. En vanlig definition är dock att en LCHF-diet ska bestå av max 20 viktprocent kolhydrater. Men det finns de som följer en striktare diet där andelen kolhydrater får vara högst 5 viktprocent, och andra som anser att allt under 40 viktprocent kolhydrater är lite.

Marie 

Annons