Hur ökar jag min förbränning?

Broccoli och spenat är toppen för mättnadskänslan, menar Charlotte Erlanson-Albertsson.

Fråga:

Jag har önskemål om att gå ner cirka tre kilo till och äter därför minimalt. Min förbränning tycks stå helt stilla och jag undrar hur jag gör för att öka förbränningen utan att för den skull äta mer!

Eva

 

Svar:

Jag undrar vad du menar med att äta minimalt. Alltför snålt matintag kan naturligtvis få förbränningen att gå ner på lågvarv om du håller på för länge. I så fall är det bättre med periodisk fasta där du äter max 500 kcal 2 dagar i veckan och sedan äter mer normalt de övriga dagarna.

Då håller du förbränningen i gång men får ändå ett stort energiunderskott.

Du kan också prova med att ändra ditt ätmönster och äta på andra tider och med andra proportioner jämfört med hur du gör i dag. Kanske kan du också ändra på vad du äter för att ge kroppen något att fundera på. Somliga säger att chilistark mat ökar förbränningen, men det är högst marginellt. Du ser knappast skillnad på vågen.

Ett annat utmärkt sätt att öka förbränningen är att öka sin muskelmassa. Det tar visserligen lite tid, men det är ett långsiktigt sätt som du har glädje av även ur andra hälsoaspekter. För att öka muskelmassan kan du ta kontakt med en personlig tränare för att få ett individuellt anpassat program eller läsa mer om styrketräning av de olika muskelgrupperna.

Utvald läsning