"Hur många kalorier ska man äta per dag?"

Fråga:

Jag är en kvinna i 30-årsåldern som vill minska i vikt. Hur många kalorier ska man äta dagligen för att tappa kilon? Ska man räkna med kalorierna som man tränar?

Tjej 30+

 

Svar:

För att gå ner i vikt måste det uppstå en skillnad mellan mängden energi som du äter och energimängden som du gör av med. Ju större skillnad, desto fortare går det. Vi brukar säga att ett underskott på cirka 500 kcal dagligen ger en viktminskning på cirka ½ kilo i veckan, om man är konsekvent. Eller bättre uttryckt: ett underskott på cirka 7 000 kalorier ger cirka 1 kilos viktminskning!

Grundomsättningen (det som kroppen förbrukar i vila) varierar kraftigt från person till person. Ålder, kön och kroppsstorlek spelar roll men också den fysiska aktiviteten. Dessutom finns det genetiska skillnader.

Det går att göra en generell bedömning av energibehovet. Livsmedelsverkets rekommenderade energiintag för kvinnor ligger mellan 2 000 och 2 500 kcal per dag. För att gå ner i vikt hamnar man då på som lägst på 1 500 kcal, men för att få ett tydligt resultat går man ofta ner till runt 1 350 kcal under en kortare period.

När du ligger på en så här pass låg energinivå bör du äta nyttigt och varierat – slösa inte bort dina kalorier på onyttigheter, då kommer du inte att må bra långsiktigt. Du får helt enkelt bestämma dig för att avstå från de flesta guldkanterna eller åtminstone begränsa dem ganska hårt under viktminskningsperioden.

En kropp med mer muskler förbrukar mer energi, även i vila. Därför brukar styrketräning ofta förordas om man vill få en ökad förbränning. Konditionsträning ger bättre ork och ett starkare hjärta och ökar förbränningen medan den utförs och en stund efteråt, men inte i vila. Om du ”bara” motionerar med promenader, simning, cykling och liknande utan att höja pulsen rejält behöver du inte äta mer. Om du tränar på en mer intensiv nivå bör du öka energiintaget för att orka. Visst kan du uttrycka det som att du räknar upp kaloriantalet eftersom du förbrukar mer.

Marie

 

Nytt på MåBra-webben!
Här kan du räkna ut ditt dagliga kaloribehov   

Utvald läsning