FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Hur länge lever "synden" kvar i kroppen?

19 jul, 2013 
Anki Sundin
Annons

Fråga:

Ibland får jag dåligt samvete när jag äter skräpmat och annat ”syndigt”. Men jag undrar hur det egentligen påverkar kolesterolvärdet och andra värden i kroppen? Hur snabbt sjunker kolesterolvärdet när man försöker äta nyttigt efter att man har ”syndat”? Tar det en dag, en månad eller mer innan ”synden” går ur kroppen?

Gullan

Svar:

För det första tycker jag inte att du ska få dåligt samvete när du äter skräpmat. Om du äter en näringsrik och varierad kost till vardags, får det plats lite skräpmat då och då utan att det påverkar hälsan negativt på lång sikt.

Det är heller inte den akuta effekten på kolesterol och annat som är avgörande för hur hälsosamt eller inte något är. Om vi ändå för sakens skull leker med tanken att du skulle äta en hel gräddtårta själv en kväll, så skulle allt socker och fett däri kräva tidsspannet någon timme till någon dag eller så för blodsocker respektive blodfetter att gå tillbaka till sina normala nivåer igen.

Annons

Om du däremot har levt på mat som vi kanske skulle betrakta som lite sämre under en längre period och av det skälet har utvecklat kroniskt höga blodfetter och högt blodsocker, är det så klart en annan sak. Då är det fråga om månader till år med bra kost och tillräcklig motion för att rätta till värdena eller åtminstone förbättra dem.

Alltså, äter vi med sunt förnuft och väljer näringsrik och varierad mat som bas, får de flesta av oss plats med så kallad skräpmat ibland. Och inte ska vi ha dåligt samvete för det.

Anki

Annons