FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Hur fort får man vitaminbrist?

13 apr, 2016 
https://image.mabra.com/image-6675577?imageId=6675577&width=1320&height=689
Anki Sundin
D-vitamin mot förkylning
Annons

Fråga: Vissa dagar missar jag helt att få i mig grönsaker och frukt. Måste jag få i mig det dagliga rekommenderade intaget av alla vitaminer och mineraler varje dag för att inte bli sjuk?

Svar: Du behöver inte vara orolig för näringsbrist om du missar att komma upp i de 500 gram av olika frukter och grönsaker som rekommenderas. RI, Rekommenderat Intag, motsvarar den mängd näringsämnen som behövs för att en frisk befolkning inte ska få brist på sikt. Det kan finnas individuella skillnader mellan hur mycket vi behöver från person till person. Men kommer vi upp i minst RI så är sannolikheten för näringsbrist mycket låg. Vi får sällan vitaminbrist så vitt vi inte äter väldigt ensidigt.

De vitaminer som finns i frukt och grönt är framför allt vattenlösliga. Det betyder att vi behöver ha ett ganska kontinuerligt intag av dem för att det ska finnas att ta av när kroppen behöver dem. Det är alltså en bra idé att få in frukt och grönt som vana och hitta det sätt som fungerar för dig i din vardag. Färskt, fryst eller tillagat spelar faktiskt mindre roll för hälsans skull. Man kan riva ner morötter i köttgrytan, lägga till bönor och linser i grytan, skiva ner grönsaker tillsammans med maten i matlådan, mixa frukt och grönt till en smoothie, eller varför inte ha frysta bär i morgonfilen eller -gröten? Mindre mängder juice är också ett bra sätt att få i sig en del frukt och grönt. Allt handlar om vanor. Genom att ta lite smarta genvägar kan vi successivt öka intaget av frukt och grönt om vi behöver det.

/Anki

Annons