Hur farligt är coronaviruset egentligen? MåBra reder ut

Hur farligt är Coronaviruset?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Artiklen uppdaterades 2020-01-31.

Antalet personer som smittats av coronaviruset ökar hela tiden – men samtidigt råder det en osäkerhet kring hur farligt viruset egentligen är.

Hundratals dödsfall har rapporterats, vilket kan ses som allvarligt – men dessa personer har haft varit multisjuka innan de drabbades av coronaviruset. Folhälsomyndigheten uppgav till en början att de flesta inte blir allvarligt sjuka av det.

Är coronaviruset farligt?

Men bilden har ändrats något i takt med virusets framfart.

– I början kände jag mig säkrare på att det inte var så farligt, men nu har bilden ändrats lite, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

Han menar att läget kan förändras snabbt.

– Det ser definitivt ut att fortfarande vara mindre farligt än de andra coronavirusen vi haft, alltså sars och mers. Men det är svårt att bedöma, siffrorna växlar så snabbt.

Även Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, säger att bilden har ändrats – framför allt uppfattningen att det bara är personer med underliggande sjukdomar som blir svårt sjuka av coronaviruset.

– En tredjedel har inte haft några bakomliggande sjukdomar. Många som drabbas av viruset blir ganska snabbt svårt sjuka och behöver respirator. Det är den naturliga påföljden när det är tillräckligt många som smittas, säger han till Svenska Dagbladet.

En person kan smitta många med viruset

Nya beräkningar visar att antalet smittade personer kan växa från 2 000 personer till närmare 190 000 inom två veckor, i och med att en smittad person beräknas kunna smitta två till tre stycken andra.

Nu finns det också uppgifter om att en man i Tyskland smittats utan att ha varit i Kina. Det skulle då vara ett av de första fallen i Europa där viruset smittats från en människa till en annan.

– Man pratar om fler smittade i snabb takt. Men det framgår inte om det är nya smittade personer, eller om man upptäcker fler personer som är smittade sedan tidigare. Därför är det svårt att bedöma. De som dör av smittan gör ju inte det förrän efter kanske fem till sju dagar, säger Anders Tegnell.

Symptom på coronaviruset

Vanligaste symptomen vid coronaviruset är att man har luftvägssymtom, feber och hosta. Inkubationstiden för viruset är 2–14 dagar.

Här kan du följa spridningen av coronaviruset. I skrivandes stund finns det nästan 10 000 bekräftade fall av viruset, majoriteten i Kina. I Europa finns hittills nio bekräftade fall, fyra i Frankrike, fyra i Tyskland ovh ett i Finland. I Sverige bekräftades det första fallet på fredagseftermiddagen.

Foto: TT

Läs mer:
Coronaviruset: Allt du behöver veta – och om risken att drabbas i Sverige
Munskydden är slutsålda – men fungerar de egentligen?
I dessa länder finns coronaviruset – och så många har smittats

 

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips
Dela på: