"Hur får jag stopp på vågen?"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fråga:

Jag har varit överviktig länge men alltid försökt att röra på mig och äta rätt. Men tyvärr ger det inget resultat på vågen. Nu har jag gått igenom ett besvärligt klimakterium och inser att det är svårare än någonsin. Dessutom har jag lite krämpor som gör att jag inte ska gå så mycket. Jag har också långa arbetsdagar och orkar inte gå och träna efter jobbet.

Kilona blir fler och fler trots att jag hela tiden försöker stoppa viktökningen. Jag vill verkligen inte släpa på fler kilon nu. Vad ska jag göra?

Ewa

 

Svar:

Jag förstår av din ton att du är lite uppgiven och har tappat tron på att du ska lyckas bli av med dina överflödskilon. Jag tycker att vi tillsammans ska ändra på den känslan.

För det första är det aldrig omöjligt eller ”kört”. Felet verkar vara att du har obalans mellan vad du äter och vad din kropp förbrukar, trots att du ”försöker” röra på dig och äta rätt.

När man rör sig mindre än vanligt minskar behovet av energi. Även om du äter rätt saker så är det för mycket. Ska du gå ner i vikt måste du äta mindre än vad din kropp förbrukar och det måste ske med konsekvens och en långsiktig inställning.

Du ska sluta ”försöka” – det blir oftast lite halvhjärtat. Du ska BESTÄMMA dig för att nu jäsiken ska det hända saker!

Börja med att notera allt du äter i en vecka – och då menar jag ALLT – minsta lilla morot räknas! Använd vår kaloritabell på www.mabra.com. Planera dina måltider utifrån våra kaloriberäknade recept och ät inget utöver det som du har tänkt dig.

Planera också in vardagsmotion – be gärna en sjukgymnast om hjälp att hitta träningsformer som passar just dig. Det går att använda små stunder – lunchrasten, transporttider, helger och kvällar. Du kan till exempel köra styrkeövningar framför tv:n.

Det gäller att se möjligheterna i stället för svårigheterna och få en positiv känsla. Du kan om du verkligen vill! Gör ett avstamp, bestäm dig för din egen skull och be omgivningen om hjälp för att öka kraften och motivationen! Tänk på vad skönt det blir när du börjar se resultat – jag lovar att den tiden kommer!

Marie

Redaktionens tips
Dela på: