SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Hur din man sover kan påverka dina chanser att bli gravid

06 aug, 2019 
AvEva Boholm
Par i säng med graviditetstest. Sömnen är viktig för både mannens och kvinnans fertilitet.
Har ni svårt att bli med barn? Se till att din man stänger av tv:n på kvällarna och sover ordentligt. Sömnen spelar större roll än man tidigare trott för mäns fertilitet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har din partner svårt att komma i säng på kvällarna? Det kan påverka hans spermier och ni kan få svårare att bli med barn.

En ny studie från Aarhus universitet visade att män som går och lägger sig före 22.30 om kvällarna och sover minst åtta timmar har fyra gånger bättre spermiekvalitet än män som kommer i säng senare och får färre timmars sömn. Så, om du vill bli gravid gäller det att få honom att stänga av tv:n på kvällarna och lägga sig tidigare.

Forskarna hade studerat sömnen och spermiekvaliteten hos 104 män och deras resultat presenterades i Wien nyligen på en europeisk konferens om reproduktion, European Society of Human Reproduction and Embryology – ESHRE. Forskarna förklarar denna upptäckt med att för lite sömn stör hormonbalansen hos männen så att spermieproduktionen störs. En annan teori är att sömnbristen triggar mannens immunsystem så att det går till attack mot ned egna spermierna. Dessutom leder för lite sömn till att kroppen stressas, vilket också påverkar fertiliteten.

Annons

Men det är inte bara männens sperma som störs av för lite sömn. Även kvinnors fertilitet minskar av för få sovtimmar. Tidigare forskning visar att sömnen påverkar det follikelstimulerande hormon som är avgörande för en kvinnas möjlighet att bli befruktad.

Tips för en bättre sömn

Har ni svårt att komma i säng och få tillräckligt med sömn? Här är tipsen som räddar sömnen för både dig och din partner.

● Fasta sovtider, även på helgerna, är A och O för en god sömn.

● Undvik kaffe, te och annat som innehåller koffein på kvällen. Nikotin och alkohol är också svåra sömnbovar!

● Motion gör underverk för sömnen. Ta en skön kvällspromenad för att varva ner.

● Dagsljus är viktigt för att få igång produktionen av sömnhormonet melatonin på kvällen. Se till att vara ute i friska luften cirka en timme varje dag.

● Ha det mörkt och svalt i sovrummet.

● Varva ner på kvällen, både fysiskt och mentalt. Då lugnar sig det sympatiska nervsystemet som producerar adrenalin och andra ”pigghormoner”.

●  Ta itu med snarkningen! Den som snarkar mycket får störd sömn – och även partnern som försöker sova i oväsendet drabbas. Vänd dig till en läkare för hjälp och råd.

Källa: The Telegraph

Läs mer:

Så går det till att skaffa barn själv – allt du vill veta

5 konstiga saker bebisar gör i mammas mage

Så ökar du chansen att bli gravid

Annons