Hundraåringarnas hemlighet avslöjad: så förlängde de livet!

Så kallade blåa zoner, där människor blir extra gamla, har länge intresserat forskare. Vad är det egentligen i dessa zoner som gör att människor håller sig friskare längre? Maten är en het ledtråd: gemensamt för de blå zonerna är att man äter lite och när man äter blir det mycket frukt, grönt och fisk men man håller nere på kött och sötsaker.

Lär dig mer: Allt om medelhavsdieten

Den japanska ön Okinawa är ett känt exempel, Ikaria i Grekland ett annat. Nu har man även tittat närmare på den italienska byn Acciaroli, där en av tio invånare blir över 100 år gamla. Forskare från Italien och USA bosatte sig helt enkelt i byn i ett halvår för hitta hemligheten till ett långt liv.

Läs mer: Lev längre med Okinawa-dieten

Det man såg var att även här var maten en viktig pusselbit: I Acciaroli äter man mycket färsk fisk, nyfångad vildkanin, kyckling, olivolja och förstås massor av lokalodlade grönsaker samt frukt. Men forskarna såg också att maten ofta kryddades med lokalt odlad rosmarin. Sedan tidigare har örten kopplats till friskare hjärna. Teorin är att den rosmarin som växer i byn kanske är extra rik på något ämne som är bra för hälsan. En annan sak som skilde ut Acciaroliborna från andra är att de har mycket mer sex än andra, långt upp i åldrarna.

Utvald läsning