SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Hundar tränas för att sniffa upp corona

24 apr, 2020 
AvMåBra
Människans bästa vän har tidigare lärt sig känna doften av både cancer och parkinson. Nu är det coronavirus som ska sniffas upp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 anledningar att skaffa hundBrand logo
5 anledningar att skaffa hund

Hundar har i många år skyddat människor genom att sniffa upp exempelvis narkotika, sprängämnen, skadedjur och cancer. Nu är målet att hundens nos ska hitta coronavirus.

En medicinsk välgörenhetsorganisation i Storbritannien, Medical Detection Dogs, som tidigare mycket framgångsrikt har tränat hundar att upptäcka malaria, försöker nu lära upp hundar att identifiera lukten av covid-19.

Vi vet att andra luftvägssjukdomar som covid-19 förändrar vår kroppslukt, så det finns en mycket stor chans att hundarna kommer att kunna upptäcka den, säger läkaren Claire Guest till webbplatsen Medical Detection Dogs.

Säkra på att det går

Välgörenhetsorganisationen samarbetar med bland annat Durham University och hundarna kommer att tränas på samma sätt som andra medicinhundar som upptäcker cancer, parkinson och bakterieinfektioner. Genom att sniffa på prover lär djuren sig att upptäcka doften.

I nuläget har organisationen producerat mer än ett tiotal forskningsdokument som stödjer tron att varje sjukdom har sin egen unika lukt.

Annons

– I princip är vi säkra på att hundar kan upptäcka covid-19. Vi undersöker nu hur vi kan fånga lukten av viruset från patienter och presentera det för hundarna, säger läkaren Claire Guest vidare.

Kan revolutionera framtiden

Förhoppningen är att hundarna ska kunna undersöka symtomfria personer och signalera om dessa behöver testas. Detta skulle ge en snabb och effektiv indikation på misstänkt virussmitta.

– Detta nya diagnostiska verktyg skulle kunna revolutionera vårt svar på covid-19 på kort sikt, men särskilt under de kommande månaderna, och kan komma att vara mycket effektivt, fortsätter läkaren Claire Guest till samma källa.

Hundarna har nyligen arbetat med prostatacancer och upptäcktsgraden var så hög som 80 procent.

– Om forskningen är framgångsrik kan vi använda covid-19-hundar på flygplatserna i slutet av epidemin för att snabbt identifiera personer som bär på viruset. Detta skulle hjälpa till att förhindra återspridningen av sjukdomen efter att vi har fått den nuvarande epidemin under kontroll, säger professor Steve Lindsay vid Durham University till Medical Detection Dogs.

Källor: Good News Network och Medical Detection Dogs   Foto: TT

Läs mer:

Expert varnar: Självtester av corona kan vara livsfarliga

Forskarna: Ny nässprej kan stoppa coronaviruset

Börjar corona påverka ditt humör nu? Gör som experterna

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser spridningen av covid-19 ut, varför drabbas fler män, vilka tillhör riskgrupperna? Allt om covid-19 hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons