Artikeln innehåller reklamlänkar
HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Hudläkaren: Så skyddar du ansiktet i vinterkylan

09 feb, 2021 
kvinna i fjällen smörjer in sitt ansikte
Hur undviker man att ansikte och läppar krackelerar när det är kallt ute? Här berättar hudläkarna hur du bäst skyddar ansiktet – och vad du INTE ska göra!
Annons
5 cerat för torra läppar i vinterBrand logo
5 cerat för torra läppar i vinter

Kallt och torrt vinterväder är påfrestande för huden. Vi blir lätt nariga om kinderna och fnasiga om läpparna. Kall luft är nämligen fuktfattig och drar ut fukt ur huden, särskilt den i ansiktet som ofta är oskyddad när vi är ute på vinterpromenad eller åker skidor.

Så fungerar klimatcrémer för kallt väder

Numera finns flera så kallade klimatcrèmer, balmer och barriärcrèmer som alla ska vara extra bra mot kyla och vind. Det är ofta oljebaserade eller åtminstone fetare än andra ansiktscrèmer och innehåller därför inte heller lika mycket vatten.

Men vad är egentligen bäst för huden, om man ska vara utomhus i timmar? Behöver man verkligen en klimatcrème?

– Det viktigaste är att välja en fetare crème på vintern. Den får gärna innehålla en fuktbindare som karbamid, säger hudläkaren Marta Laskowski, som tillsammans med kollegan Lykke Barck driver Hudläkarpodden.

Hon berättar att fetthalten skiljer sig mellan olika produkter:

Annons

– En lotion innehåller mer vatten och är alldeles för tunn, om man ska vara ute länge i kallt väder. Crèmer är fetare och allra fetast är salvor. Men de är som vaselin och brukar kännas lite väl feta att ha i ansiktet.

Marta Laskowskis tips är att man ska leta efter just en crème med både fett och fuktbindande ämnen, till exempel karbamid, glycerin, ceramider. Är man känslig är en oparfymerad produkt bra.

Hon tycker däremot inte att man behöver en hel arsenal med serum, essenser, crèmer och ansiktsoljor på vintern. Risken med för många produkter är att man istället får plitor.

– Generellt tycker vi hudläkare att man inte ska hålla på och greja för mycket med huden. Ofta räcker det med en parfymfri ansiktscrème och ett cerat som man köper på apotek.

Då tas crèmen upp som bäst

Men man ska heller inte vara rädd att smörja in sig – det är en myt att huden skulle bli beroende av crèmer och därmed sluta producera sina egna smörjande fetter.

Annons

– Jag rekommenderar att man alltid smörjer in huden efter tvätt. Ju snabbare efter tvätten, desto bättre. Då är huden som mest mottaglig för en produkt och det gäller även ansiktet, säger Marta Laskowski.

Och glöm inte läpparna! De har inga egna talgkörtlar som smörjer dem naturligt. Har du inget cerat går det bra ned en fet hudcrème.

6 klimatcrèmer som skyddar mot kyla!

lumene rich night balm

Prisvärd! Lumenes Arctic Hydra Care Moisture & Relief Rich Night Balm bygger upp hudens barriär utan att kladda. Trots att det är en nattcrème fungerar den utmärkt även på dagen! Parfymfri. Köp här (reklamlänk)

priori soothing balm

Priori TTC Natural Soothing Balm är reparerande och passar hela familjen. Applicera på skadad, kliande eller torr hud. Kan användas som nattmask också. Köp här (reklamlänk).

Annons
la rocke posay

Klimatcrèmen La Roche Posay Nutritic Intense Riche minskar stickande och stramande känsla på mycket torr hud. Köp här (reklamlänk).

weleda cold cream

Naturlig ansiktsbalm med bland annat bivax. Weleda Cold Cream kan du köpa här (reklamlänk).

cool derma arctic berry face mask

Stärkande SOS-mask som lugnar efter en dag i skidbacken: Cool Derma Arctic Berry Hydro-Recovery Nourishing Face Mask. Köp här (reklamlänk).

neals yard beauty balm wild rose

Neal’s Yard Wild Rose Beauty Balm är en ekologisk universalbalm för ansikte, läppar och händer. Vattenfri. Köp här (reklamlänk).

Foto: TT

Annons