Artikeln innehåller reklamlänkar

Hudläkaren: Så skyddar du ansiktet i vinterkylan

kvinna i fjällen smörjer in sitt ansikte

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Kallt och torrt vinterväder är påfrestande för huden. Vi blir lätt nariga om kinderna och fnasiga om läpparna. Kall luft är nämligen fuktfattig och drar ut fukt ur huden, särskilt den i ansiktet som ofta är oskyddad när vi är ute på vinterpromenad eller åker skidor.

Så fungerar klimatcrémer för kallt väder

Numera finns flera så kallade klimatcrèmer, balmer och barriärcrèmer som alla ska vara extra bra mot kyla och vind. Det är ofta oljebaserade eller åtminstone fetare än andra ansiktscrèmer och innehåller därför inte heller lika mycket vatten.

Men vad är egentligen bäst för huden, om man ska vara utomhus i timmar? Behöver man verkligen en klimatcrème?

– Det viktigaste är att välja en fetare crème på vintern. Den får gärna innehålla en fuktbindare som karbamid, säger hudläkaren Marta Laskowski, som tillsammans med kollegan Lykke Barck driver Hudläkarpodden.

Hon berättar att fetthalten skiljer sig mellan olika produkter:

– En lotion innehåller mer vatten och är alldeles för tunn, om man ska vara ute länge i kallt väder. Crèmer är fetare och allra fetast är salvor. Men de är som vaselin och brukar kännas lite väl feta att ha i ansiktet.

Marta Laskowskis tips är att man ska leta efter just en crème med både fett och fuktbindande ämnen, till exempel karbamid, glycerin, ceramider. Är man känslig är en oparfymerad produkt bra.

Hon tycker däremot inte att man behöver en hel arsenal med serum, essenser, crèmer och ansiktsoljor på vintern. Risken med för många produkter är att man istället får plitor.

– Generellt tycker vi hudläkare att man inte ska hålla på och greja för mycket med huden. Ofta räcker det med en parfymfri ansiktscrème och ett cerat som man köper på apotek.

Då tas crèmen upp som bäst

Men man ska heller inte vara rädd att smörja in sig – det är en myt att huden skulle bli beroende av crèmer och därmed sluta producera sina egna smörjande fetter.

– Jag rekommenderar att man alltid smörjer in huden efter tvätt. Ju snabbare efter tvätten, desto bättre. Då är huden som mest mottaglig för en produkt och det gäller även ansiktet, säger Marta Laskowski.

Och glöm inte läpparna! De har inga egna talgkörtlar som smörjer dem naturligt. Har du inget cerat går det bra ned en fet hudcrème.

6 klimatcrèmer som skyddar mot kyla!

lumene rich night balm

Prisvärd! Lumenes Arctic Hydra Care Moisture & Relief Rich Night Balm bygger upp hudens barriär utan att kladda. Trots att det är en nattcrème fungerar den utmärkt även på dagen! Parfymfri. Köp här (länk till Kicks)

priori soothing balm

Priori TTC Natural Soothing Balm är reparerande och passar hela familjen. Applicera på skadad, kliande eller torr hud. Kan användas som nattmask också. Köp här (länk till Adtraction).

la rocke posay

Klimatcrèmen La Roche Posay Nutritic Intense Riche minskar stickande och stramande känsla på mycket torr hud. Köp här (länk till Adtraction).

weleda cold cream

Naturlig ansiktsbalm med bland annat bivax. Weleda Cold Cream kan du köpa här (länk till Adtraction).

cool derma arctic berry face mask

Stärkande SOS-mask som lugnar efter en dag i skidbacken: Cool Derma Arctic Berry Hydro-Recovery Nourishing Face Mask. Köp här (länk till Meds).

neals yard beauty balm wild rose

Neal’s Yard Wild Rose Beauty Balm är en ekologisk universalbalm för ansikte, läppar och händer. Vattenfri. Köp här (länk till Åhléns).

Foto: TT

Redaktionens tips

Första hjälpen mot torra, fnasiga läppar – det här ska du INTE göra

Dela på: