Torr och kliande vinterhud? Här är specialisternas bästa tips!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Den överlägset vanligaste orsaken till klåda och fnas är torr hud. Torr hud är dessutom ett förstadium till känslig hud. När den är torr är den svagare och kan spricka. Och är huden trasig klarar den inte av att skydda sig mot ämnen som irriterar den.

Kvinnor har dessutom en tunnare hud än män och drabbas därför lättare av kinkig hud. Med åren avtar också talgproduktionen undan för undan. Så när vinterkylan slår till med sin torra, kalla luft är det inte konstigt att huden börjar blossa och bete sig annorlunda.

Läs också: Experten krossar 6 vanliga myter om torr hud

Men det finns hjälp! Här har vi samlat hudspecialisternas bästa tips mot torr, kliande problemhud.

  1. Tvätta rätt: Duscha inte varje dag och duscha i ljummet vatten. Använda oparfymerad duscholja eller mild tvål, och torka av ansiktet med miscellärt vatten istället för en tvätt på morgonen
  2. Vårda: Smörj in dig med en fet creme efter duschen. har du svårt klåda? testa att lägga cremen i kylen, då kyla lindrar klådan.
  3. Fukta fejan: På vintern behövs mer fukt i ansiktet, så satsa på en klimatcreme eller cold creme. Man kan också köra lager på lager, genom att grunda med ett fuktserum, lägga på dagcreme och avsluta med några droppar ansiktsolja för att låsa in fukten.
  4. Skippa skrubben: En känslig hud mår bäst av att inte skrubbas eller gnuggas – inte ens med frottéhandduken. Undvik särskilt så kallade enzym- och syrapeelingar som kan få klådan att blossa upp.
  5. Testa hydrokortison: Har du rodnad och utslag kan du testa en receptfri hydrokortisonsalva på apoteket. Den dämpar inflammation och klåda.
  6. Hitta dina triggers: Saker som yllekläder, bastubad och parfymerade tvättmedel är exempel som kan trigga din kläda. Testa dig fram. Oftast trivs huden med parfymfria produkter och svalare temperaturer. Även livsmedel som rödvin och kryddstark mat kan orsaka stickningar och rodnader.

 

De 10 bästa SOS-produkterna just nu!

Niod Hydration Vaccine (reklamlänk från Apprl) stänger in fukten i huden och gör ditt ansikte bokstavligt talat lent som en babyrumpa. Passar även känslig hud. Superdryg, en halv ärtas storlek räcker! Pris: 495 kr/50 ml.

Ultramild, rodnadsdämpande och antiinflammatorisk rengöring. Tebiskin Gentle Cleanser kostar 415 kr/200 ml.

Pro- och prebiotika lugnar huden och förbättrar fuktnivån. Esse Sensitive Toner sprejas i ansiktet (med stängda ögon) före fuktcrèmen. Pris: 449 kr/100 ml.

Nyhet! Hydrance Rich från Avène (reklamlänk från Awin.com) är en barriärstärkande ansiktscrème för mycket torr, känslig hud. Pris: 159 kr/40 ml.

Läkande läppbalm med vitamin A och E. pHformula SOS Lip Rescue Cream, 398 kr/7 ml

Weledas (reklamlänk från Apprl) naturliga kroppsoljor (reklamlänk från Apprl) finns nu i flaska med pump. Den här med havtorn är rik på fleromättade fettsyror som mjukgör effektivt, 189 kr/100 ml.

Välj en vinnare i vinter – ACO Protecting Body Cream (reklamlänk från Awin.com) har vunnit Swedish Beauty Award för årets kroppsvård. Intensivt fuktande och skyddande. Oparfymerad (reklamlänk från Awin.com). Pris: 109 kr/200 ml.

Recovery Cream (reklamlänk från Apprl)hjälper huden att återhämta sig från irritationer samtidigt som den dämpar klåda. Akademikliniken (reklamlänk från Apprl), 825 kr/ 50 ml.

Multiolja med svartvinbär från Q for Skins Blackcurrant Oil. Passar ansikte, kropp, hårbotten, örongångar och underliv. Oparfymerad. Pris: 219 kr/200 ml.

Snäll, oparfymerad duscholja (reklamlänk från Awin.com) framtagen i samarbete med hudläkare. Decubal Shower & Bath Oil (reklamlänk från Awin.com), 79 kr/200 ml.

Då kan klådan vara tecken på en sjukdom

Den allra vanligaste orsaken till kliande problemhud är uttorkning. Ibland kan klåda också vara ett symtom på stress. Men även kroppsliga sjukdomar och mediciner kan påverka och göra huden skör och irriterad.

Läs också: Experten: Så slipper du torr hud i vinter 

Om du har en oförklarlig klåda som inte beror på eksem eller hudsjukdom, och som inte går över med egenvård, kan det vara bra att vända sig till vårdcentralen för en klådutredning.

Det gäller även om du har klåda plus något av de här symtomen: Svår trötthet, feber, rodnad, viktnedgång eller problem med tarmen och blåsan.

Tillstånd som ger klåda, ofta utan utslag:

● Fel på ämnesomsättningen.

● Fel på sköldkörteln.

● Lågaktivt nässelutslag (kallas också dermografisk urtikaria, innebär att man har klåda utan utslag. Utslagen kommer först när man kliar på huden.)

● Blod-, lever- eller njursjukdom.

● Järnbrist.

● Brachioradial klåda, som är en intensiv, brännande klåda som drabbar underarmarna. Är en form av solskada.

Läkemedel som kan orsaka klåda:

● Kodein (smärtstillande)

● Penicillin

● Acetylsalisylsyra (smärtstillande)

● P-piller

● Heparin (blodförtunnande)

● Insulin

Källor: Praktisk Medicin, Dermatology Today, klåda.se  Foto: IBL

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: