Artikeln innehåller reklamlänkar
HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Torr och kliande vinterhud? Här är specialisternas bästa tips!

22 jan, 2018 
Är klådan sjuk eller bara sjukt jobbig? Torr, kliande vinterhud brukar inte vara tecken på en sjukdom – men det kan vara det. Här är skillnaden mellan olika typer av torrhet och vad du kan göra åt den!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Den överlägset vanligaste orsaken till klåda och fnas är torr hud. Torr hud är dessutom ett förstadium till känslig hud. När den är torr är den svagare och kan spricka. Och är huden trasig klarar den inte av att skydda sig mot ämnen som irriterar den.

Kvinnor har dessutom en tunnare hud än män och drabbas därför lättare av kinkig hud. Med åren avtar också talgproduktionen undan för undan. Så när vinterkylan slår till med sin torra, kalla luft är det inte konstigt att huden börjar blossa och bete sig annorlunda.

Läs också: Experten krossar 6 vanliga myter om torr hud

Men det finns hjälp! Här har vi samlat hudspecialisternas bästa tips mot torr, kliande problemhud.

  1. Tvätta rätt: Duscha inte varje dag och duscha i ljummet vatten. Använda oparfymerad duscholja eller mild tvål, och torka av ansiktet med miscellärt vatten istället för en tvätt på morgonen
  2. Vårda: Smörj in dig med en fet creme efter duschen. har du svårt klåda? testa att lägga cremen i kylen, då kyla lindrar klådan.
  3. Fukta fejan: På vintern behövs mer fukt i ansiktet, så satsa på en klimatcreme eller cold creme. Man kan också köra lager på lager, genom att grunda med ett fuktserum, lägga på dagcreme och avsluta med några droppar ansiktsolja för att låsa in fukten.
  4. Skippa skrubben: En känslig hud mår bäst av att inte skrubbas eller gnuggas – inte ens med frottéhandduken. Undvik särskilt så kallade enzym- och syrapeelingar som kan få klådan att blossa upp.
  5. Testa hydrokortison: Har du rodnad och utslag kan du testa en receptfri hydrokortisonsalva på apoteket. Den dämpar inflammation och klåda.
  6. Hitta dina triggers: Saker som yllekläder, bastubad och parfymerade tvättmedel är exempel som kan trigga din kläda. Testa dig fram. Oftast trivs huden med parfymfria produkter och svalare temperaturer. Även livsmedel som rödvin och kryddstark mat kan orsaka stickningar och rodnader.

 

De 10 bästa SOS-produkterna just nu!

Niod Hydration Vaccine (reklamlänk) stänger in fukten i huden och gör ditt ansikte bokstavligt talat lent som en babyrumpa. Passar även känslig hud. Superdryg, en halv ärtas storlek räcker! Pris: 495 kr/50 ml.

Annons

Ultramild, rodnadsdämpande och antiinflammatorisk rengöring. Tebiskin Gentle Cleanser kostar 415 kr/200 ml.

Pro- och prebiotika lugnar huden och förbättrar fuktnivån. Esse Sensitive Toner (reklamlänk)sprejas i ansiktet (med stängda ögon) före fuktcrèmen. Pris: 449 kr/100 ml.

Nyhet! Hydrance Rich från Avène (reklamlänk) är en barriärstärkande ansiktscrème för mycket torr, känslig hud. Pris: 159 kr/40 ml.

Annons

Läkande läppbalm med vitamin A och E. pHformula SOS Lip Rescue Cream, 398 kr/7 ml

Weledas (reklamlänk) naturliga kroppsoljor (reklamlänk) finns nu i flaska med pump. Den här med havtorn är rik på fleromättade fettsyror som mjukgör effektivt, 189 kr/100 ml.

Välj en vinnare i vinter – ACO Protecting Body Cream (reklamlänk) har vunnit Swedish Beauty Award för årets kroppsvård. Intensivt fuktande och skyddande. Oparfymerad (reklamlänk). Pris: 109 kr/200 ml.

Annons

Recovery Cream (reklamlänk)hjälper huden att återhämta sig från irritationer samtidigt som den dämpar klåda. Akademikliniken (reklamlänk), 825 kr/ 50 ml.

Multiolja med svartvinbär från Q for Skins Blackcurrant Oil. Passar ansikte, kropp, hårbotten, örongångar och underliv. Oparfymerad. Pris: 219 kr/200 ml.

Annons

Snäll, oparfymerad duscholja (reklamlänk) framtagen i samarbete med hudläkare. Decubal Shower & Bath Oil (reklamlänk), 79 kr/200 ml.

Då kan klådan vara tecken på en sjukdom

Annons

Den allra vanligaste orsaken till kliande problemhud är uttorkning. Ibland kan klåda också vara ett symtom på stress. Men även kroppsliga sjukdomar och mediciner kan påverka och göra huden skör och irriterad.

Läs också: Experten: Så slipper du torr hud i vinter 

Om du har en oförklarlig klåda som inte beror på eksem eller hudsjukdom, och som inte går över med egenvård, kan det vara bra att vända sig till vårdcentralen för en klådutredning.

Det gäller även om du har klåda plus något av de här symtomen: Svår trötthet, feber, rodnad, viktnedgång eller problem med tarmen och blåsan.

Tillstånd som ger klåda, ofta utan utslag:

● Fel på ämnesomsättningen.

● Fel på sköldkörteln.

● Lågaktivt nässelutslag (kallas också dermografisk urtikaria, innebär att man har klåda utan utslag. Utslagen kommer först när man kliar på huden.)

● Blod-, lever- eller njursjukdom.

● Järnbrist.

● Brachioradial klåda, som är en intensiv, brännande klåda som drabbar underarmarna. Är en form av solskada.

Läkemedel som kan orsaka klåda:

● Kodein (smärtstillande)

● Penicillin

● Acetylsalisylsyra (smärtstillande)

● P-piller

● Heparin (blodförtunnande)

● Insulin

Källor: Praktisk Medicin, Dermatology Today, klåda.se  Foto: IBL

 

Annons