HR-chefen om framtidens arbetsplats: ”Jobba från stranden i Thailand”

Sabina Notkin ler och tittar in i kameran

Sabina Notkin från Malmö jobbar som Director of People & Culture på det danska food tech-företaget Superb. Foto: Lina Arvidsson.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
0:37

Efter reklamen: ”Jobba på distans?” – svar på tal med Elaine Eksvärd

(0:37)

Sabina Notkin är ansvarig för personalfrågor på danska food tech-bolaget Superb, ett företag som har anställda över hela världen. Redan innan coronaviruset bröt ut jobbade de så kallat ”casual remote” – vilket innebär att de anställda har en enorm flexibilitet vad gäller arbetstid.

För MåBra berättar hon mer om hur det flexibla arbetssättet funkar, vilka fördelar och utmaningar det kommer med, samt kommer med tips till arbetsgivare och anställda som vill prova.

Vana att planera livet efter jobb – nu vänder vi på det

Det hör till vanligheten att planera livet utefter våra jobb. Det medarbetarna på Superb har möjligheten att göra – är det motsatta, förklarar HR-chefen Sabina Notkin.

– Man kan faktiskt planera jobbet utifrån sin livssituation. Det är i alla fall synsättet vi försöker att arbeta med. Under vår onboarding av nya medarbetare berättar jag att de i största möjliga mån får arbeta hur de vill, när de vill och var de vill.

EU-land gör det olagligt för chefen att höra av sig efter kontorstid

Hon fortsätter:

– En del har barn, andra tar långa luncher för att kunna få in ett träningspass. Vi litar på våra medarbetare och har inget behov av kontroll. Vill man sitta med sin laptop på en strand i Thailand så är det fritt fram att göra det, säger Sabina.

Men det finns några undantag.

– Självklart måste folk medverka vid möten och en del har kundkontakt och behöver därför göra anpassningar utifrån det, men i stort sett utgår vi från individens preferenser.

Flexibiliteten i arbetet – viktigaste värderingen

Och tillvägagångssättet verkar löna sig. En undersökning gjord internt hos Superb visar att deras flexibilitet är den viktigaste värderingen/drivkraften för deras medarbetare.

7 saker vi inte tänker på som gör oss ineffektiva på jobbet

– Tillit och empowerment gör att vi får engagerade kollegor som ger det lilla extra. Vi är väl medvetna om att det finns utmaningar i att inte träffas på daglig basis. Därför arbetar vi mycket med kommunikation, transparens och att bygga en känsla av tillhörighet. Detta gör vi bland annat genom våra digitala kanaler där alla dagligen önskar varandra en god morgon och stämmer av dagen, utöver det har vi veckomöten där alla avdelningar delar med sig om vad som händer hos dem, och team-events som både kan verka online och offline.

HR-chefens bästa tips för att må bra på jobbet

Sabina påtalar att det så klart är så att olika yrken och arbetsplatser har olika förutsättningar – givetvis kan inte alla jobba på distans. Men finns det kanske något man kan göra som underlättar mycket i vardagen för sina anställda, utan att det påverkar verksamheten?

– Vi vill alla känna att våra röster blir hörda! Så, som arbetsgivare: försök vara lyhörd och nyfiken, ställ frågor vad gäller dina medarbetares behov och önskemål. Försök sedan att tillgodose behoven i så stor utsträckning som möjligt. Kan du inte tillgodose behovet så var öppen och ärlig om varför.

Vanligaste jobbproblemen folk tar upp i terapi – och tipsen de får

Hon fortsätter:

– Och som anställd: prata med din chef och kom med förbättringsförslag, kanske kan du vara med och bidra till att göra arbetsplatsen mindre strikt? Har man kanske alltid gjort på ett visst sätt utan att ifrågasätta varför?

Bolagen som är duktiga på detta kommer att vara de stora vinnarna i slutändan, menar Sabina.

– Gör du som arbetsgivare det lilla extra för att skapa en så god arbetsplats som möjligt så kommer du också med stor sannolikhet få det tillbaka många gånger om genom engagerad personal.

Redaktionens tips

Mia Törnblom: "Det är okej att prestera mindre under vinterhalvåret"

7 saker i vår vardag som suger energi — utan att du märker det

Krävande relationer och föräldraskap: 3 typer av utbrändhet som inte har med jobbet att göra

Dela på: