FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Hösttrött? Här är rötterna som ger mer energi!

07 nov, 2017 
Först kom kinesisk ginseng och rysk rot. Nu kommer en indisk rot som både kan sänka stresshormonet kortisol och ge oss mer energi. Säg hej till ashwagandha!
Annons

Hört talas om adaptogener? De ska ge oss mer mental ork och en bättre motståndskraft mot stress.

När vi utsätts för långvarig stress går kroppens funktioner ner på energisparläge, och det gör oss onödigt trötta och nedstämda. Dessutom gör kronisk stress att hormonerna påverkas, bland annat ökar insulinnivån vilket leder till att vi lagrar mer fett på kroppen. Vår urålderskropp lagrar helt enkelt energi för att överleva det som orsakar stressen, vare sig det handlar om svält, kyla, angrepp från fiender – eller livspusslet.

Läs också: Vinterdeppig? Här är de nya medicinerna

Syftet med adaptogener är att de ska få kroppen i balans igen så att vi bättre orkar med vardagens krav.

Till adaptogenerna räknas bland annat rosenrot, rysk rot, ginseng och schisandra (fjärilsranka).

Men nu finns också en ny spelare på planen, nämligen den indiska ginsengen ashwagandha, som enligt flera studier kan sänka stresshormonet kortisol. I Sverige finns ashwagandha under namnet KSM-66. I USA klassas det som en adaptogen och är den snabbast växande hälsoprodukten. Flera, i vanliga fall så skeptiska, forskare är försiktigt positiva. Det är läkaren och stressexperten Clas Malmström på DCM-kliniken i Stockholm också. Under hösten kommer han att inleda kliniska tester av KSM-66 på sin mottagning.

Annons

Läs också: Stressa ner – 8 enkla övningar som hjälper dig!

– Den vanligaste orsaken till utmattning är inte överansträngning, utan under-återhämtning. Och ashwagandha verkar hjälpa människor att bli bättre på att stänga av och återhämta sig snabbare, säger han.

De studier han har tittat på tyder på att ashwagandha verkligen kan ha effekt. Clas Malmström menar att även adaptogenen rosenrot är till hjälp för den som behöver få energin tillbaka. Det viktiga är dock att välja ett preparat från en seriös tillverkare så att man får det man betalar för:

– Problemet med många naturmedel är att man inte riktigt vet vilken ras av växten man har använt, om den är besprutad eller om det kan finnas rester av tungmetaller i den. Det är viktigt att tillverkaren är seriös och har kontroll på alla leden, och det stämmer på den ashwaganda som vi nu har tillgång till i Sverige, säger Clas Malmström.

Läs också: Hur mår du? Ta tempen på din stress här!

Ginseng.

Ginseng

Finns av flera sorters ginseng, bland annat kinesisk, amerikansk, brasiliansk och sibirisk, men de skiljer sig åt, bland annat genom att man använder olika växter eller växt- delar. Den sort som studerats mest och som ingår i godkända naturläkemedel i Sverige heter panax ginseng. Anses vara stimulerande och stärkande. Tas ofta som en kur mot trötthet och stress.

Annons

Forskningen säger: Ginseng panax kan öka den fysiska uthålligheten och få hjärnan att utnyttja sitt huvudsakliga bränsle, glukos, effektivare. ”Möjligen” effektiv när det gäller att sänka blodsockret hos personer med diabetes typ 2, enligt amerikanska hälsomyndigheter.

Finns i: Gerimax Ginseng, Skip Ginseng Sport, Adapt Lugn.

Rysk rot

Kallas ibland även sibirisk ginseng, men är ursprungligen en avlägsen och billigare släkting till ginseng panax. Används som ett allmänt stärkande och vitaliserande medel mot trötthet, stress, sömnproblem och förkylning. Var poppis bland ryska idrottsmän och kosmonauter på 70- och 80-talet.

Forskningen säger: Rysk rot används främst mot trötthet och svaghetskänsla ,men det saknas ordentliga och nya studier. Möjligen effektiv för lindring av förkylningssymtom.

Finns i: Femineral, Chisan, Propex Express.

Läs också: Sex örter som stoppar vinterförkylningen

Rosenrot

Finns som växtbaserat naturläkemedel i Sverige och används mot nedsatt prestationsförmåga på grund av stress.

Annons

Forskningen säger: Det anses sannolikt att rosenrot kan minska symtom på den utmattning som följer av långvarig stress. Man har också gjort studier som visar att den mentala kapaciteten ökar, att finmotoriken förbättras och att välbefinnandet ökar av rosenrot. I USA har man också gjort jämförande tester med antidepressiv SSRI-medicin. De visar att rosenrot kan fungera bra på milda och måttliga depressioner.

Finns i: Arctic Root, Rosenrot Forte, Gerimax Performance.

Ashwagandha

Kallas ibland ”indisk ginseng” och är en av de viktigaste ayurvediska örterna. Inom den ayurvediska läkekonsten anses ashwagandha vara allmänt stärkande och balanserande. Nyare rön visar att den har en kortisolsänkande effekt och att motståndskraften mot stress ökar.

Forskningen säger: ”Möjligen” effektiv mot stress, enligt amerikanska hälsomyndigheter. Däremot behövs mer forskning för att slå fast om den hjälper mot andra symtom som kan orsakas av stress, exempelvis högt kolesterol och diabetes typ 2.

Finns i: KSM-66.

Läs också: Bästa sätten att bli av med vinterförkylningen

Schisandra

Är ingen rot utan en ranka, nämligen en fjärilsranka där det växer röda bär. Det är ursprungligen en kinesisk medicinalväxt som användes bland annat för att öka både den psykiska och fysiska prestationsförmågan.

Forskningen säger: Inte så mycket eftersom moderna, västerländska studier av god kvalitet är så pass få.

Finns i: Chisan, Green Lifestyle Schizandra.

Annons